България първа от страните в Европейския съюз изплати 100% от европейските субсидии и националните доплащания за земеделие за 2009 г., месец и половина преди крайния срок 30 юни. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов пред Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България в Смолян. Министър Найденов, заедно със зам.- министър Светлана Боянова и изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Калина Илиева участваха в дискусия на заседанието на УС на НСОРБ, посветена на прилагането  в общините на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., бъдещето на Общата селскостопанска политика и развитието на планинското животновъдство.


Общо 840 млн. лв. влязоха в българското земеделие, след като вчера бяха изплатени последните суми от европейските субсидии и националните доплащания, посочи министър Найденов.

 

Днес е и последният ден за подаване на заявления за директни плащания, като до края на деня се очакват в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да се внесат около 120 000 заявления за подпомагане на площ. От утре производителите ще се глобяват с по 1% от помощта за всеки просрочен ден. По думите на Мирослав Найденов за разлика от предишни години, границите на имотите се чертаят в реално време, в присъствието на бенефициента.

 

Преди е имало злоупотреби с тази дейност, като в общинските служби по земеделие недобросъвестни лица за очертавали всички останали площи, като това е ставало в периода след 15 май. Имало е и „рекетьори”, които изнудвали земеделските производители, като начертавали вече очертани имоти. Такива рекетьори са задържани във Враца и Ямбол. Новата система, която е внедрена, не позволява злоупотреби, а след 9 юни ще се направи и пълен анализ на земеделските имоти и подадените заявления.