Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

България е в топ 10 на най-добрите дестинации за вино

Страната ни е включена в престижна група от държави за винени приключения

България е в топ 10 на най-добрите дестинации за вино
Автор: Фермер.БГ
България е включена в 10-те най-добри туристически дестинации в света в първото издание за тази година на едно от двете най-престижни американски списания за вино и гурме култура „Wine Enthusiast“.
 
 
Тя се нарежда сред страни като Италия, Испания, Франция, Нова Зеландия, Аржентина, САЩ, Германия и др. Авторите предлагат на своите читатели турове „от класическия климат на Прованс, Лондон и Райнгау до диви и драматични винени приключения в Салта, Сицилия и България“.
 
Еножурналистите Джеф Дженсън и Майк де Симоне представят на читателите си вината от Тракийската низина, като подчертават, че винарите в България създават отлични напитки от местни сортове.
 
„Мавруд е един от водещите сортове от червено грозде. От него се произвежда силно впечатляващо вино с танинов привкус, което може да стои самостоятелно или да се смеси с международните сортове грозде като Каберне Совиньон, Сира или Мерло. В България се разработват и вина от сорта Рубин, който е създаден в балканската страна. Белите вина се произвеждат от родния Мискет и Димят, както и от по-познатите сортове Шардоне и Вионие. Те могат да бъдат направени със свеж аромат или да напомнят стила на отлежали в дъбови бъчви стари вина“, са част от акцентите в публикацията на Джеф Дженсън и Майк де Симоне. 
 
Древни традиции
Във фокуса са винарски имения, които не само са високотехнологично оборудвани и произвеждат отлични вина, но и предлагат чудесни условия за дегустации и разполагат с „елегантни зали, гурме ресторант и луксозни къщи за гости“.
 
 
Авторите разкриват и част от забележителностите на Пловдив и предлагат хотели, в които туристите могат да отседнат в „древния и вечен град“, който е център на винопроизводството в България и витрина на бранша, защото в него ежегодно се провежда най-мащабния винен форум не само в България, но и на Балканите и който през 2016 г. бе домакин на световния винен фест Concours Mondial de Bruxelles. 
 
Имидж за България
Издателите на американското списание „Wine Enthusiast“ Джеф Дженсън и Майк де Симоне преди две години посетиха наши лозя и изби и се запознаха с културно-историческото наследство на страната ни по покана на Националната лозаро-винарска камара.
 
 
Посещението бе част от реализирането на европейска програма за промоция на български вина в трети страни – САЩ, Китай и Швейцария. Инициативата успя за първи път да презентира родни винарски изби пред енолози от тези държави.
 
Идеята на Националната лозаро-винарска камара за изграждане на позитивен имидж на българското вино на световните пазари и поемането на път към производство на уникални и разпознаваеми качествени вина започна преди 5 години със старта на европейска програма за промоция на вина в трети страни.
 
Развитие на винения туризъм 
Изключително положителните впечатления от развитието на винарския сектор в България провокираха успешни майсторски класове в САЩ, които Джеф Дженсън и Майк де Симоне проведоха и на които бяха представени български вина пред баери, сомелиери, търговци, еножурналисти.
 
 
Двамата американски журналисти бяха членове и на журито на Concours Mondial de Bruxelles, който миналата година за първи път се проведе в Пловдив, с изключителното съдействие на Националната лозаро-винарска камара.
 
Световният форум още повече задълбочи добрите впечатления от страната ни и родните вина. Пред български журналисти Джеф Дженсън тогава заяви, че причината, заради която е дошъл повторно в България, са българските вина и изключителното гостоприемство на хората. Според него качеството на българските вина е на световно ниво.
 
„Мисля, че нивото на инфраструктурата в България трябва да се подобри, за да се развие виненият туризъм, който има огромен потенциал. Обслужването у вас също трябва да се промени, особено след като видях организацията на конкурса в Пловдив. Тя е много добра. Силно съм впечатлен от студентите от Университета по хранителни технологии в Пловдив, които демонстрират чудесни умения. Щастлив съм да видя, че те са приветливи и горди, че са част от организацията в конкурса. Според мен е изключително важно работещите в сферата на туризма да минават обучение, за да се повдигне нивото в този сектор. Това е от значение за привличането на туристи от цял свят, включително и от САЩ“, заяви Дженсън.
 
Според него едно от нещата, които оценява в българските вина, е много доброто съотношение между цена и качество, а продаването на родно вино в Европа и САЩ ще подобри икономиката на страната ни. Той бе категоричен, че с удоволствие ще стане посланик на българските вина по света.
 
Родните вина ще имат възможност отново да получат изява и оценка на специалисти и любители на Дионисиевата напитка на форума Винария, която тази година чества своята 25-годишнина. Експото ще се проведе от 22 до 26 февруари 2017 г. в 11-та палата на Международен панаир Пловдив.  
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Гроздоберът на десертни лозя в Силистра приключи при среден добив от 580 кг/дка
 
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
16.10.2017 | 13601 прочитания
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
Над 60 на сто от отговорилите на анкетата на Фермер.БГ твърдят, че ще се възползват от парите

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news