България заема едно от челните места по производство на биокраставици в Европейския съюз, съобщават от Българската асоциация „Биопродукти“. Поради тази причина, противоречивата информация за опасните германски биокраставици, които бяха набедени за източник на заразната бактерия ешерихия коли, родните биопроизводители търпят много сериозни щети от нереализирана продукция. 

Във връзка с появили се спекулации за етикетирането на биопродуктите в България, от сдружението са категорични, че у нас те преминават през система за сертификация и последващ контрол и по този начин отговарят на изискванията на Европейската комисия.

Логото на биопродуктите е стандартизирано, а задължителният съпътстващ код дава допълнителна информация за произхода и сертифициращия орган, обясняват от сдружението. Понятията "еко", "био" и "органик" са защитени от закона и могат да се използват само при наличие на сертификат, посочват от организацията.