x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

БАБХ отхвърли съмнение за африканска чума в Силистренско

Намерен е труп на глиган в близост до румънската граница

БАБХ отхвърли съмнение за африканска чума в Силистренско
Автор: Фермер.БГ
снимка: © Pixabay
Причината за смъртта на глигана в Силистренско не е африканска чума. Това е показала проверката на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), след предприемане на спешни мерки за установяване на евентуалната причина за смъртта на животното.
 
 
Отчитайки факта, че трупът е намерен в близост до румънската граница, както и твърденията в медийни публикации, че най-вероятно се касае за заразна болест, усилията на агенцията бяха насочени към проверка, за да се отхвърли или потвърди съмнението за евентуална зараза от класическа или африканска чума по свинете. 
 
При извършените на място оглед и аутопсия служителите на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра не констатираха симптоми на заразно заболяване. 
 
Взетите и изпратени проби бяха изследвани в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. В резултат на изследването категорично се доказа, че смъртта на прасето не е причинена от заразна болест.
 
След аутопсията и вземането на пробите превантивно трупът на прасето беше загробен, а мястото е обработено с дезинфектанти.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Първи случай на африканска чума в Румъния
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news