Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

БАБ се обяви против промени в Наредба 11 относно мярка Агроекология

Промените в Наредба 11 за прилагане на мярка 214 лишават биологичните земеделски производители от възможността да подават заявления за подпомагане по „Агроекологични плащания”, категорични са от БАБ.

БАБ се обяви против промени в Наредба 11 относно мярка Агроекология
Автор: Фермер.БГ
© снимка: Фермер.БГ

Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) излезе с отворено писмо, адресирано по премиера Пламен Орешарски, министъра на земеделието Димитър Греков и медиите, срещу проекта за изменение и допълнение на Наредба 11 за условията и реда за прилагане на мярка 214 "Агроекологични плащания" от Програмата за развитие на селските райони за периода (ПРСР) 2007 - 2013 г. Според членовете на БАБ промените лишават биологичните земеделски производители от възможността да подават заявления за подпомагане по м. 214 „Агроекологични плащания” – в частност подмярка „Биологично земеделие”.

 

„Такова решение ще нанесе сериозен удар върху бранш, който вие редовно определяте като приоритетен, и който обединява огромна част малки и семейни ферми, разположени в планински и необлагодетелствани райони, за които биологичното земеделие е алтернатива за оцеляване.

От една страна тези изменения ще лишат от подпомагане фермерите, чиито петгодишни агроекологични ангажименти са изтекли през 2013 г., и които няма да могат да ги удължат с една година, както предвиждаше § 31 от преходните и заключителни разпоредби на наредбата, предвиден за отпадане с измененията. Това са пионерите в биоземеделието в България", се посочва с писмото.

Още по темата
Заявления за сеитбооборот ще подават само кандидати с поети ангажименти по АЕП
07.03.2014
13


"Бихме искали да припомним, че именно те бяха и най-много санкционирани и поеха на гърба си огромната административна тежест, с която беше натоварена мярката през първите години на прилагане. Въз основа на опита с техните заявления, с последващите наказания и проблеми, беше многократно променяна и облекчена процедурата и нормативната уредба за кандидатстване за подпомагане по м.214. Смятаме, че не е справедливо сега пак те да бъдат поставени в неконкурентна позиция спрямо останалите си колеги и да бъдат наказани с нулева година за това, че са били първи“, пише в отвореното писмо.

От БАБ настояват параграф 31 да не бъде отменян и информират, че вече са внесли официално становище в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

 

Според биопроизводителите с готвените промени ще бъдат лишени от възможност да кандидатстват за подпомагане и всички земеделски производители, най-често млади хора, които са започнали преход към биологично производство през 2013 година и разчитат през 2014 година да подадат своето първо заявление за подпомагане. „По предварителни данни от контролните органи става дума за повече от 1000 нови фермери. Много от тях са поели това като задължение в свои проекти по различни мерки на ПРСР и сега са изправени пред невъзможност да отговорят на изискванията на отделните наредби“, заявяват от БАБ. От асоциацията настояват процедурите за промяна на Наредба 11 да бъдат спрени.

 

 

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Млади фермери с намерение за АЕП, няма да получат 20 точки за проектите си (ИНТЕРВЮ)
 
От БАБ настояват за субсидиране на био животновъдството по мярка 214
 
МЗХ даде официален отговор по казус с оценката на проекти по Млад фермер
 
Тежка година за лозарите
17.07.2018 | 3182 прочитания
Тежка година за лозарите
Сушата, а после дъждовете са предпоставка за притеснения, каза Албена Симеонова

Ще кандидатствате ли с проект по мярка 9 от ПРСР?

news