Застраховките на земеделска продукция, които предоставят застрахователните компании, сключили споразумение с Държавен фонд „Земеделие” трябва да  бъдат освободени от данък . За това настоява Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Основният мотив за това искане е, че налагането на данък ще направи неефективна държавната помощ за съфинансиране на застраховките на плодове и зеленчуци със средства от бюджета на фонд „Земеделие”.

Облагането с данък от 2 % на премийните приходи на застрахователните компании е записано в проекта на Закона за застраховането, който беше приет на редовно заседание на Министерски съвет (МС) вчера. Според нормативният документ от  налог ще бъдат освободени само постоянни здравни застраховки; животозастраховане; презастраховане; карго и застраховки на летателни и плавателни съдове. В останалите случаи налогът ще се поема от потребителите и ще бъде описан на отделен ред в полицата, е записано още в проектозакона приет от МС. Заради новия данък застраховките ще поскъпнат с най-малко 2 %, прогнозират от бранша.

В тази връзка е важно да се посочи, че от тази година за първи път се прилага  схема за държавна помощ за съфинансиране на застраховането на земеделска продукция. Схемата беше създадена по инициатива на АЗПБ и с активното участие на експерти на асоциацията при разработването й. Тя цели   насърчаване на малките и средни стопанства, производители на плодове и зеленчуци, доброволно да застраховат селскостопанска си продукция срещу неблагоприятни метеорологични условия, посредством частично компенсиране на разходите за сключване на застрахователна полица.

Новата държавна помощ се състои в това, фонд „Земеделие” да съфинансира застрахователните премии с 50 и 80%, при застрахователна тарифа до 6%. При застраховане от земеделски производител за щети на стойност 100 000 лв.  при тарифно число 6% и 50% съфинансиране от фонда, фермерът трябва да плати застрахователна премия от 3000 лв. В случай, че се увеличи тарифното число с 2%, заради налагането на данък върху застрахователните премии, то тогава премията ще достигне 4000 лв., което е увеличение с 33 %. Разликите над тези параметри се поемат от земеделския производител.

Данъкът, с който ще се облагат приходите на застрахователните фирми ще доведе до оскъпяване на застраховките на зеленчуци и плодове с най-малко 2%.

Така например, ако земеделски производител застрахова продукцията си за 20 000 лв, при 50% съфинансиране от Държавен фонд “Земеделие”, той ще трябва да плати 10 000 лв. Но след облагането с 2% ставка върху застрахователните премии, дължимата сума по полицата  ще нарасне до 12 000 лв., коментират производители. В следствие на това застрахователните компании прогнозират спад на пазара през тази година.

АЗПБ настоява при разглеждането на законопроекта да бъде направена промяна и застраховането на земеделска продукция от компании, които са сключили споразумение с фонда да бъдат освободени от данък. Мотивът за искането на АЗПБ е, че ако остане налогът държавата първо ще предоставя средства във вид на държавна помощ, а след това ще си ги взима като данък.

снимка: toshkov