x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

АЗПБ: За първи път бъдещето на ЕС е неясно (видео)

Разговорът с председателя на АЗПБ Венцислав Върбанов и изпълнителния директор Таня Дъбнишка

АЗПБ:  За първи път бъдещето на ЕС е неясно (видео)
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
снимка: © Фермер.БГ

Обединение за обща позиция по новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Това послание отправи Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) на членовете, партньорите и гостите си по време на Петата национална среща на земеделските производители, която се състоя на 8 и 9 февруари.

 

 

За новата ОСП, 10-те години на България в Европейския съюз, Кодекса за земята и какво ни чака през 2017г., Фермер.БГ разговаря с председателя на АЗПБ Венцислав Върбанов и изпълнителния директор на асоциацията Таня Дъбнишка.

 

Дъбнишка: Ние сме в ситуация, в която трябва да видим къде са ни допирните точки, кое е важното за целия ни сектор, да се обединим какво бихме искали да променим и модернизираме. Защото паралелно с дебата за ОСП след 2020г., върви и този за модернизиране на настоящата и да може да даваме предложения, да покажем  и да заявим, че България този път ще е активна.

 

 

Върбанов: Точно по време на нашето председателство ще се вземат няколко важни решения. Още веднъж искам да подчертая, че г-н Плева каза, че ние трябва да бъдем много активни и да се възползваме от това, че България ще председателства Съвета на Европа. От това наше представяне зависят много неща. Неща, които ще се отразят върху развитието на нашата страна, а и върху развитието на целия ЕС.

 

10 години в ЕС

 

Върбанов: Всичко се промени, като се погледне и хората се промениха, и обстановката се промени, и стопанствата ни се промениха. През тези 10 години сме свидетели на едно окрупняване на стопанствата, необработваемите земи рязко спаднаха от 5 милиона, сега са 120 хиляди. Увеличи се с пъти износа на селскостопанска продукция, увеличиха се и доходите. Това са позитивните неща, разбира се има и негативни. Влязохме неподготвени в пряка конкуренция с много силни страни. Влязохме в ЕС с недобре структурирани стопанства. Много време ни трябваше, за да осъзнаем, че времето на единаците лека полека отминава и че трябва да търсим общите решения. Нужно е и взаимно да се подкрепяме, защото така го правят във всички развити страни. Това е една необходимост и съм много доволен, че вече се осъзнава и се търси диалог.

 

Каква ще е 2017-а?

 

Дъбнишка: 2017-а година, както казахме, е година, която е изключително важна за нас. През нея трябва да си подредим картите по начин, по който наистина да съберем браншовици, администрация и наука и обединявайки се, наистина да стигнем до нещо, на което казваме да, решаваме това. Затова казваме, че 2017 година е изключително важна, още повече наслагвайки нашата вътрешна политическа обстановка, трябва да сме активни. Действително няма кой друг да го свърши. Ние трябва да сме инициативните, ние трябва да го свършим. Г-н Плева действително ни подкрепи и затова, така че това е 2017 г.

 

 

Върбанов: В дългосрочен план, смятам че окрупняването ще продължи. Секторът трябва да работи и политиката в него, трябва да е такава, че да се повиши прибавената стойност. Една от слабостите в момента е ниската прибавена стойност и това е защото ние се превърнахме в износител на суровини. Да, наистина имаме рекордни добиви от зърно, но в същото време 2/3 от него се изнася при едни неизгодни цени. Друго би било, ако това зърно се обработваше и прибавената стойност оставаше в България. Последните години се направиха крачки в правилната посока. Бяха насърчени чувствителните сектори, отдели се повече внимание. Отдели се повече ресурс за насърчаване на тези сектори и резултатите са видими вече. Трябва да се продължи тази политика. Трябва да се насърчава животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството. Смятам, че фермерите трябва да започнат да се събират. Първоначално ние вече сме ги събрали и успешно защитаваме интересите си, така както го правим, смятам, че утре може да се съберем отново и да правим бизнес заедно.

 

Как да изглежда новата ОСП?

 

Върбанов: Засега визията все още не е уточнена. Има много предизвикателства. Може би за първи път от създаване на ЕС има толкова неясноти за бъдещето му като цяло и бъдещето за една от най-старите му политики – Общата селскостопанска политика. Има различни гласове в Европа. Има такива, които не искат ОСП да остане и да работи както досега, въпреки че всички отчитат, че това е една от успешните политики на ЕС. Има много гласове тя да бъде разгледана, реформирана, да не се заделят толкова пари за пряка подкрепа на фермерите. В същото време се подписват споразумения с друг развити страни. в други континенти и има много въпросителни и много страхове. В момента сме в един начален етап на много голяма дискусия. Стоим горди, че дадохме много навреме заявка, че българските фермери в сектора, ще участват в тази дискусия с предложение, с мнение, с позиция. Ние се надяваме други страни-членки на ЕС ние да може да отстоим нашите позиции.

 

Кодекс за земята

 

Върбанов: Имаме много силно притеснение относно този кодекс. Дебатът все още не е стартирал. Надяваме се това обществено обсъждане, което ще започне да не бъде проформа, да се дадат възможностите на истински дебат и да се вземат предвид мненията на хората, които ще бъдат пряко потърпевши от въпросния закон. Фермерите не трябва да се стресират допълнително, защото това е само една идея, оформена под формата на документ, който тепърва ще бъде обсъждан и не се знае точно кога и дали ще бъде приет от Народното събрание.

 

 

Дъбнишка: Искам да се присъединя към това, което каза г-н Върбанов. Зачитаме го като приемане на едно наше предложение назад във времето към г-жа Танева – да осъвременим поземлените отношения, да елиминираме всичко старо, което е променяно, за да се адаптираме към хода на нашето присъединяване и да имаме една съвременна нормативна база. В тази идея подкрепяме кодекса. Възприемаме го като един много суров вариант на нещо, от което трябва да се тръгне. За съжаление г-жа Танева не успя да довърши тази задача, но пък доколкото разбрахме срокът за предаването на кодекса от страна на изпълнителите на заданието е удължен и тепърва ще имаме дебат.

 

Аз очаквам, че ако имаме тази диалогичност, която сме имали с екипа на г-жа Танева в момента, предполагам, че ще стигнем до действително разумните решения т.е ще бъде дискутиран, променен. Има някои моменти, които не ги виждаме дали работят в практиката. Виждаме и взаимствана практика от други държави-членки. Трябва добре да бъде изследвано, не случайно още като възлагаха самия Кодекс ние настоявахме да се възложи на изпълнителя да направи тази необходимата оценка на въздействието, за да може да видим какви са ефектите и да се убедени дали са работещи, някой път се съпротивляваме на революционните решения, защото всеки един бизнес и всяка една практика като има установен ред, който работи – си работи. Така беше и със споразуменията, но в някакъв момент тази революционна идея на нас ни е полезна. Ако сме убедени, че наистина има направена такава оценка, естествено, добрите идеи ще бъдат подкрепени. 

 

Вижте новините от Петата национална среща на земеделските производители в България, организирана от АЗПБ тук.

 

 © 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Поземлени отношения, директните плащания и новости от ЕК на форума на АЗПБ
 
Таня Дъбнишка: Единен поземлен кодекс за по-голяма стабилност на земеделците
 
Дамите в селското стопанство: Леда и Юлкие Сюлейманови
19.10.2018 | 3519 прочитания
Дамите в селското стопанство: Леда и Юлкие Сюлейманови
Фермер.БГ обръща поглед към нежната половина на селското стопанство в специална анкета

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?