По повод на документите, които СДС изнесе със скандални данни за ключови фигури в МЗХ и ДФЗ, Фермер.БГ потърси за коментар секретарят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Ивайло Тодоров.  Неговото име също фигурира в писмата, за които от ДФЗ съобщиха, че са фалшиви и посочиха като техен автор бившата шефка на ДФЗ Калина Илиева.

-

Г-н Тодоров, как ще коментирате случая с разпространените от СДС документи, в които присъства и Вашето име?

От документа, който видях до ВКП, както най-често в документите на госпожица Илиева, няма почти нищо вярно. Моето име е изписано вярно. Към него момент - юни месец 2010 г. пъво не съм председател на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/. Второ, от фирмите, които са изредени, пет на брой, аз съм управител на АЗПБ Комерсиал, която не е АД, а е ЕООД и е еднолично дружество на Асоциация на земеделските производители в България, което няма нищо общо нито с консултиране на проекти, нито с каквото и да било, свързано с Фонд "Земеделие". Това е търговска фирма, която се занимава с реализиране на продукцията на членовете на Асоциацията, регистрирана като търговец на зърно и няма наистина нищо общо с ДФЗ. ЕТ "Ивайло-Ивайло Димитров" е моя еднолична търговска фирма, която от 2004 г. е регистрирана като земеделски производител и се занимава абсолютно и само със земеделско производство и нищо повече. Последната фирма "Кастракли"( на името на резервата Кастракли), която също не е изписана каква е, тя е ЕООД и е мое еднолично дружество, което е регистрирано в Смолян и се занимава с туристическа дейност, по-точно идеята беше да се занимава с такава дейност, но към момента няма почти никаква дейност. С другите две фирми нямам нищо общо към момента, нито към онзи момент, в който Калина Илиева е написала онова нещо.

 

След като се предполага, че този документ е бил предаден в прокуратурата от Калина Илиева, правораздавателните органи търсили ли са Ви?

Никога през живота ми не са ме търсили нито прокуратури, нито полиция или от други такива органи на властта. Никога не са ми правили проверки нито на тези фирми, които ви казах, нито пък някога с Асоциацията е имало някаква проверка във връзка с дружеството, което има Асоциацията.

 

Какъв е поводът да се разпространяват такива документи?

Това е част от предизборната кампания на СДС, а най-вероятно ще влезе и като част от предизборната кампания на БСП. За съжаление моето име се намесва по един или по друг начин. Аз доколкото виждам се цели атака срещу заместник министъра на земеделието и храните Светлана Боянова, която беше изпълнителен директор на АЗПБ. Нормално е всеки, който влиза в сектора да идва от някаква структура и да е работил някъде. Всички забравят, че Цветан Димитров също дойде от поста изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България. На Преслав Борисов баща му също беше председател на организацията на зърнопроизводителите в Добрич. Винаги хората, които влизат в управлението на земеделието идват от този сектор, а най-нормалното е да дойдат от неправителствения сектор. Искам пак да отбележа, че Светлана Боянова няма нищо общо с изброените фирми и го гарантирам на 100%. Аз нямам идея защо моето име се намесва, но най-вероятно това е по неволя, защото тези документи им е представила Илиева и защото с тях основно се мъчи да удря върху мен и съответно срещу Светлана Боянова.

 

Участва ли Калина Илиева в тази сага и защо се е свързала точно със СДС?

Тя търси всички. Както си спомняте преди известно време и РЗС изкараха нейни документи. Тя търси всички. Тя е като едно зло куче, което хапе наред. Към момента всички се връзват, а и предизборната кампания вече започна. Тези документи забележете, не ги вади Иван Костов или Мартин Димитров, а шефа на предизборния щаб. Хората са в предизборна кампания и аз ги разбирам напълно.

 

 

© 2011 fermer.bg