Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) получи разрешение за осъществяване на развъдна дейност за породата Гаскон. Това стана ясно със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съобщиха от асоциацията за Фермер.БГ.
 
 
Към момента АРМПГБ е лицензирана за водене на родословните книги на породите Абердийн Ангус, Херефорд, Лимузин и Гаскон. Развъдна дейност се осъществяваше за първите три породи, с настоящето разрешение, асоциацията добавя и породата Гаскон.
 
АРМПГБ борави с модерна електронна система за администрация на родословната и развъдна дейност, която е единствената в цялата страна. Програмата е разработена в партньорство с германското обединение на развъдни асоциации Саксония-Анхалт и Мекленбург RinderAllianz GmbH. Тя представлява иновативна система, с бизнес логика и подход, ориентирани към резултатите и насочени към повишаване на икономическата ефективност от отглеждането на месодайни породи говеда в страната. В нея се вписват данните за всяко едно контролирано животно – родословна информация, линейно оценяване, претегляне, отелвания, резултати от ДНК тестове и др. На базата на събраната информация, системата дава възможност да се определи с точност състоянието и развитието на стадата на нашите членове.
 
За породата в България
Популацията на породата Гаскон в България е 320 крави. Всички те са внесени от Франция на три транша. Първоначалният внос се реализира от белгиеца Карл Адриаенсен, а през 2014 г. се осъществява и вторият масиран внос, който е от 70 юници и 6 чистопородни бика. 
 
Породата е изключително адаптивна в планински условия и лесно може да се приспособи към по-бедни, от гледна точка на пасища, места. Основната чистопородна популация (нуклеусови стада) се намира в Югоизточна България, в района на Странджа и Ямбол, по-конкретно – селата Стефан Караджово, Странджа и Горска поляна. През последните десет години те показват изключителна адаптивност, както при по-високи температури, така и при по-тежки зимни условия.
 
Експертите от АРМПГБ са категорични, че използването на бик от породата в планинските райони, ще позволи на бъдещи собственици, заложили на Гаскон, да повишат не само размера, но и качествата на базовите крави в стадата си.
 
За АРМПГБ
Дейността на асоциацията, която се упражнява от април 2016 г., покрива контрол на месодайната продуктивност на чистопородни животни за разплод и техните кръстоски.
 
Общият брой на контролираните животните в асоциацията надхвърля 9361 крави и юници.