Подобно на другите сектори в земеделието, и за овощарите годината беше тежка, заяви пред Фермер.БГ доц. Аргир Живондов, директор на Института по овощарство в Пловдив.


Изключително сухата година и много високите баластни температури (над 30 градуса), при които развитието спира, дори дървото да е полято добре, донесоха на овощарите по-високи разходи и оттам повишена себестойност на продукцията.
 

Добивите през тази година бяха значително по-ниски. Те значително се редуцираха още от измръзванията през зимата. Дори при добри грижи, фермерите не можаха да подобрят количеството на добива, защото пъпките измръзнаха още при зимните студове, обясни доц. Живондов. Тези, които оцеляха пък, бяха ударени от студа на 2 април – по време на цъфтеж. Ежедневните валежи през май доведоха до ранно кафяво гниене и напукване на черешите. В следствие на това, оцеляха малки площи.

 

По информация на доц. Аргир Живондов при овощията по поречието на река Марица е имало до 100% измръзване на реколтата. В посока Родопите и Средна Гора, се стига до 100% нормална реколта от череши, сливи, ябълки, праскови, дори и грозде.

 

Друг проблем, който стои пред овощарите е невъзможността гарантирано да реализират производството си.

 

Доц. Живондов е категоричен, че е важно пласментът на продукцията да бъде гарантиран. Фермерът трябва да хвърля своите знания, умения, професионализъм и организационни качества само в производството. И някой трябва да му гарантира задължително изкупуване на добра цена на цялата продукция. А той е угнетен от това къде ще си продава плодовете. Някой трябва да ги купи с всичките активи и пасиви и всичките фири да са за сметка на купувача, смята експертът

 

А сега какво се случва? Производителят е притеснен от това къде ще си продаде стоката. Големите търговски вериги откровено казано се подиграват с фермерите – не един или два са случаите, в които някоя верига взема 1 тон ябълки, след един месец казва „те половината изгниха“ и плаща само половината. И несправедливото в крайна сметка е, че тези посредници печелят повече от фермера, който се е трудил цяла година.

 

Според Аргир Живондов за подобряването на ситуацията в сектора е необходимо фермерите да се сдружават. Никога през последните 25 години не сме си изпълнявали квотите за износ на ябълки - първо, защото нямаме толкова продукция и второ, защото формираните малки партиди не са достатъчни и никога не можем да напълним един ТИР само с червени или само с жълти ябълки. А никой не иска смесена продукция, коментира ученият. Според него това негативно положение се определя от липсата на сдружения в България – няма кой да обедини овощарите и затова всеки сам си търси реализацията.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!