Италианецът Антонио Аббале стопанисва 22 хил. дка земя в района на шуменското село Ивански. Със земеделие се занимава от повече от 20 години, а на въпроса защо, той обяснява, че е потомствен земеделец и вероятно е заложено в ДНК-ато му. Започва с отглеждането на зеленчуци, а в момента отглежда рапица, ечемик, пшеница, слънчоглед и царевица. Нивите им са разпределени в няколко села в Шуменска община – Ивански, Златар, Радко Димитриево, Кайманово и др. Освен това Антонио Аббале се занимава и с изкупуване, съхранение и реализация на диворастящи гъби. През дългите години труд италианецът е изградил съвременен машинен парк и добри връзки на италианския пазар.

 

Антонио Аббале е механик на състезателни автомобили. През 80-те години на миналия век той отива в Албена за рали „Златни пясъци“. Именно там среща и любовта – своята жена Офелия Кирова. След 4 години в Италия двамата решават да се завърнат в България, където и стартират своя бизнес.

 

- Какво спечели българското земеделие за 10 години в ЕС?
- Има както положителни, така и отрицателни неща. Вдигнаха се рентите на земята. Хората започнаха да мислят затова как да вземат субсидия, а тя се дава на стопаните, които гледат земята. Положителното е това, че наистина се пуснаха програми, с които българското земеделие започна да се изравнява със световното.

 

- Каква трябва да е позицията на България за новата Обща селскостопанска политика (ОСП), предвид председателството ни?
- Според мен трябва да се анализира ситуацията в другите държави – те какво субсидират, как. Българските фермери имаме проблеми с природните бедствия, а не получаваме допълнителна помощ затова.


- Наистина е така. Вие застраховате ли продукцията си?
- По принцип застраховаме, но, както знаете, не се покриват всички щети. Разходите са много, с компенсацията едва се покриват вложенията за семена, да не говорим за печалба, ако въобще има такава.

 

- Според Вас накъде отива българското земеделие?
- Българското земеделие има проблеми и това е нормално, но според мен ако цената на рентите продължава да расте, а не да пада, и цената на зърното остане така ниска, много фермери ще бъдат принудени да се откажат, защото просто няма да имат друга алтернатива.


- Как върви пролетната кампания във Вашия регион? Очаквате ли добра реколта?
При рапицата положението е много зле, но житата са добре. Тази година е особена, характеризираща се с много студена пролет. Назад сме с вегетацията близо 20 дни. По принцип всичко зависи от климатичните условия, а не от нас. От страна на фермерите смятам, че агромероприятията са направени. Трябва ни помощ отгоре.

 

- Какви са очакванията Ви за добиви?
- Рано е да се говори за добиви. Аз искам много голям добив, но за съжаление е много относително.

 

- При Вас има ли проблеми с очертаването на слоя тази година?
- Проблеми с очертаването на слоя винаги е имало. Налични бяха и проблеми с програмата. Лошото според мен е, че в цяла България не се ползва един и същ начин за оценяване на слоя, всеки го тълкува както си иска. Една година влиза определен слой, на другата година вече е в недопустимия. Според мен трябва да има повече теренни проверки.

 

- Разкажете ни за автопарка си? Кои са марките машини, които преобладават?
- В момента използвам трактори и комбайни на John Deere, Fendt и Lamborghini.  

 

- Коя е марката семена, която използвате?
- Използвам семена на Пионер, Рапул и Синджента.

 

- А как се предпазвате от болести и неприятели? Кои са препаратите, които използвате?
- При растителната защита се доверявам на Байер, Синджента и Дю Понт.