Лесно, по-бързо и наистина ефективно е онлайн попълването на формулярите за деклариране на обработваемите площи в Англия, предаде репортер на Фермер.БГ. Фермерите от Острова се радват на базираната интернет система вече втора поредна кампания и признават, че животът им е облекчен многократно.

По това време на годината производителите са особено заети, а някои, от по-малките населени места, пътуват с часове до администрацията на земеделските служби. Програмата за онлайн попълване и мигновено изпращане на документите получи широко одобрение още през миналата година с въвеждането й, а чиновниците признават, че така и тяхната работа вече е  много по-организирана.

Освен всичко това, интернет системата е по-прецизна, тъй като ако някъде в попълването фермерът е объркал текст или цифри, системата не приема формуляра до неговото коригиране. "Много често се случва, когато документите се попълват от фермера с помощта на служител, тук на място да се допуснат грешки, които откриваме седмици по-късно, когато проверяваме документацията обстойно и се налага да изпращаме уточнителни писма, както и да търсим контакт с бенефициента, което затормозява и двете страни. Затова препоръчваме, тъй като услугата е наистина добра, повече от производителите да се възползват от нейната функционалност", обясняват чиновниците.

Статистиката показва, че с цели 90% са се увеличили фермерите, които използват услугата спрямо миналата година. Прз 2010 г. до 16 Май документи са попълнили 13 279 бенефициенти, а в момента броят им е 27 081. Срокът за подаване на заявления през интернет системата е до 10 Юни, като до момента общия брой на всички обработени бенефициенти е 105 000.