x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Анализатори: Доходите на фермерите в Европа ще претърпят сериозен спад

Според изчисленията на Farm Europe, средният спад на доходите на земеделските стопани ще е 8,15%

Анализатори: Доходите на фермерите в Европа ще претърпят сериозен спад
Автор: Фермер.БГ
Предложението за разпределението на бюджета на Европейския съюз, което вчера Европейската комисия представи, вече се коментира активно на Стария континент. 
 
 
Според анализаторите от Farm Europe намаляването на парите за Общата селскостопанска политика в следващите няколко години ще срине доходите на европейските фермери с 8,15 процента. 
 
„В несигурен политически и икономически контекст и когато почти всички сектори в селското стопанство са в криза, предложението на комисията е притеснително и води до тревожни прогнози за бъдещето на хиляди ферми на Стария континент“, посочват анализаторите. 
 
Според техните изчисления доходите на европейските фермери през 2027 г. ще са средно с 8,15 процента по-ниски тези, които са в момента, но тези изчисления са на базата на сегашната ОСП и при евентуалното й запазване след 2020 г. Според Farm Europe спадът в доходите в Дания ще е с 26,4%, а в Чехия – с 13% - страни, в които директните плащания са най-големи. Анализаторите считат, че спадът за Германия и Франция ще е около 6,5%, а за Италия и Испания – около 3,5%. 
 
 
Според наблюдателите предложението на ЕК поставя под въпрос възможността на селскостопанския сектор в ЕС да посрещне повишаващите се социални очаквания. Освен това от Farm Europe са убедени, че ако предложението бъде гласувано в този му вид, предстои голямо преструктуриране на сектора и то най-вече в сектор „Мляко“ и „Растениевъдство“. 
 
В момент, в който страните-членки трябва да предприемат мерки, чрез които да компенсират свиването на европейския бюджет, повече от всякога е необходимо ЕС да изведе на едно от първите по важност места политиката си за селско стопанство, за да даде възможност на европейските фермери да са конкурентоспособни и да могат да инвестират в бизнеса си, смятат анализаторите. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Младите земеделци в ЕС искат по-силен бюджет за ОСП
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news