Ръст от 15 процента очакват анализаторите в цените на говеждото месо. Цифрите са са спрямо месец ноември 2016 г. и са цитирани в доклада на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство” – CAPA.
 
 
Цените на производителите на свинското месо продължават да бъдат по-ниски, като за  януари прогнозите са за около 3400 лв./тон, което е по-ниско от цените през октомври и ноември. Въпреки това търсенето на свинско месо ще продължи да бъде стабилно. 
 
Липсата на ясно откроено направление за производство на говеждо месо, като предлагането идва основно от стадата за мляко, снижава качеството и намалява конкурентоспособността, се казва в доклада на САРА
 
Възможности за прогрес 
Възможностите за развитие на печеливши стопанства за производство на говеждо и телешко месо у нас са свързани с подобряването на производителността и продуктивността чрез инвестиции в специализирани високо продуктивни и модерни породи. 
 
 
Фокусът трябва да е върху високо качеството и евентуално навлизане на нови пазари, тъй като българските производители трудно биха могли да се конкурират на база цена с вече развити и утвърдени страни. 
Иначе задържането на цените на основните фуражи на ниски нива, е положително за животновъдството. 
 
Агнешко и пилешко месо 
Агнешко месо подобно и на пилешкото се характеризира с по-малка вариативност на цените. 
 
 
С наближаване сезона за традиционно по-висока консумацията на агнешко се очаква цените да тръгнат нагоре. 
Една от основните слабости на производството на месо е именно в кланиците, като изкупната цена на живи животни в страната е една от най- ниските, но когато месото напусне кланицата цената му вече е над цената на това месо в други страни, преки конкуренти. 
 
Двигател за бъдещ ръст в сектора е по-вероятно да бъде вътрешният пазар заради силната ценова конкуренция на външните пазари. 
 
Световно производство и търговия 
Цените на свинското месо в ЕС са на по-високи нива в сравнение с основните конкуренти – Бразилия, САЩ и Канада. 
 
 
Средната цена в Европейския съюз (ЕС) е около 154,36 евро/100 кг. кл. т. Тази цена продължава да поддържа цените на свинско месо в ЕС през 2016 година на по-високи нива спрямо 2015. 
 
В Източна Европа са регистрирани случаи на африканска чума по свинете. Зараза има в Литва, Латвия, Естония и Полша. Обявени са случаи и в Украйна и Молдова. Появата на заразата в Молдова представлява потенциална опасност и за България, ако заразата достигне и Румъния. 
 
В официалния вестник на Европейския съюз е обнародвано решението, което позволява свободно търгуване на България с прасета в ЕС. Забраната е наложена преди повече от 10 години. 
 
Администрацията на американския президент обяви през месец декември създаването на специална комисия, която да разгледа продължаващата забрана за внос на говеждо месо от САЩ в ЕС, като в отговор на забраната евентуално ще бъде преразгледан списъка със европейски стоки, налагани с различни тарифи за внос в САЩ.