Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) изготви анализ, в който се посочват най-често допусканите грешки по Закона за обществените поръчки (ЗОП), които правят възложителите при подготовката и провеждането на тръжните процедури, финансирани по Програмата за развитие на селски райони (ПРСР) 2014-2020 г.
 
Целта на документа е да даде допълнителна информация на кандидатите за подобряване на качеството на проведените от тях обществени поръчки по бъдещите приеми по ПРСР, съобщиха от пресофиса на фонда. 
 
Сред най-често допусканите грешки от кандидатите-възложители се открояват несъответствия между обстоятелствата в обявлението и указанията към участниците, грешки свързани с изготвянето на техническата спецификация или определяне на прогнозната стойност на обществената поръчка, неспазване на сроковете в ЗОП и др. 
 
 
Независимо от извършения анализ с цел улеснение на възложителите, остава задължението за последните да се придържат към публикуваните Указания за предварителни проверки и последващ контрол във връзка с провеждане на обществени поръчки по проекти, финансирани от фонда по ПРСР 2014-2020 г., допълват от фонда.