Iron Ox е стартъп, който е базиран в Силиконовата долина и интензивно работи върху отглеждането на култури само с помощта на роботи. На този етап е планирано да се отглеждат различни видоме салати, зеле и босилек.

1000 вертикални ферми отварят врати в Европа до края на 2019 г.


Роботизираната ферма ще използва слънчева енергия – това ще намали съществено негативното влияние върху околната среда.

Оранжерията ще бъде напълно автоматизирана. В специални съоръжения за хидропоника, които са пълни с обогатена с хранителни вещества вода, ще бъдат посадени растения. Всичко е проектирано по начин, който позволява цялата грижа да бъде поета от роботи.

Особено внимание разработчиците са обърнали на използването на пространството.

Iron Ox използва различни подноси, като разстоянието между тях зависи от отглежданата култура. Например, при листни зеленчуци е необходимо по-просторно помещение. В началото тези култури се отглеждат в плътно „опакован поднос“, а след това според растежа им се пресаждат в по-просторни подноси. Тази операция ще се осъществява само от роботи.

Последните са снабдени с камери и специални захвати за растенията.

Камерите са необходими за създаване на триизмерно изображение на всяко растение. Ако то е пораснало до конкретен размер, роботът го идентифицира и пресажда. Освен това умее да диагностицира болести.

Компанията-производител разработва алгоритми за машинно обучение, които автоматично откриват болните растения и ги отстраняват от системата, за да се избегне разпространение на болестите. Недоразвитите растения също се елиминират.

Iron Ox е система, която работи по-точно и бързо, сравнено с обикновена оранжерия. Разработчиците й смятат, че това е технологията на бъдещето. Инвеститорите също смятат така – те са вложили 1,5 млн. долара в развитието й.

Iron Ox използва икономично ресурсите. Водата в тази система е 90% по-малко, отколкото би била тя като обеми, ако културите се отглеждат по традиционния начин.

Тази роботизирана хидропонна система е отговор и на нарастващия проблем с работната ръка в агросектора.