x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Албена Симеонова: Плащат на тези, които крещят най-много

Никога не се е случвало да стане март и ние все още да не сме получили компенсаторните си плащания, каза председателят на БАБ за Фермер.БГ

Албена Симеонова: Плащат на тези, които крещят най-много
Автор: Кристи Стоилова, Фермер.БГ
Никой не ни обръща внимание. Смятат, че сме много малки и много възпитани. Явно плащат на тези, които крещят най-много. Това каза на днешната пресконференция Албена Симеонова, председател на Българската асоциация биопродукти (БАБ).
 
 
Причина за пресконференцията са неизплатените субсидии на българските биопроизводители. На събитието присъстваха още Веселина Ралчева, Благовеста Василиева, Милен Стоянов и Дойчин Ганев. 
 
 
По думите на Симеонова всички биофермери от Европейския съюз (ЕС) са получили плащанията си през декември.
 
"През изминалите години се е случвало да получаваме плащанията си през януари, а през много тежки години - през февруари, но никога не се е случвало да стане март и все още да не сме получили компенсаторните си плащания", добави тя.
 
Според нея това, което се случи в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), е безотговорност и е недопустимо.
 
"Много е актуално това, което казват - парите за биопроизводството свършиха, парите по мярка 10 ги изядоха гъските, а по мярка 11 биопроизводителите станаха много“, каза още тя.
 
 
Мнение по темата изрази и Дойчин Ганев, член на Управителния съвет на БАБ и член на УС на Национална асоциация „Обединени български животновъди“. 
 
„Парите ги няма, субсидиите са заложени. Животните си искат храната, тях не ги интересува, че служебният министър и екипът му са слаби. Извинявам се, че го казвам, но е така -  толкова слаб екип като този на проф. Бозуков не е имало", категоричен е той.
 
 
По думите на Албена Симеонова България ще е единствената страна, в която парите по биологичната мярка са свършили. За тази година парите са обезпечени, като те са 100% европейски плащания и нищо не идва от държавния бюджет. Държавата плаща парите на биопроизводителите и до 30 дни си получава парите обратно.
 
„Безобразията, които се случват в МЗХ и ДФЗ, наистина трябва да престанат. Това ще е първото ни обръщение към новия министър на земеделието и храните“, заключи председателят на БАБ.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
ЕК ще разреши удължаване на срока за Кампания 2017
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news