Албена АД през последните години значително разширява дейността си в аграрния сектор. Към момента дружеството произвежда пшеница, слънчоглед, рапица и малко царевица, които продава на вътрешния и външен пазар. От края на 2008-а година, ръководството на направлението "Агробизнес" в Албена Холдинг са се ориентирали твърдо и към овощарството. В момента дружеството има малко над 1 100 декара овощни градини, от които около 580 са череши, 360 са ябълки, около 70 декара са круши, а сливите са около 145 декара. Повечето продукция от тези овощни градини се предлага за консумация по пакетите All Inclusive в курорта Албена.

"В селското стопанство финансовата криза се отрази на пазара и цените на продукцията. Допреди две години имаше много добри цени. Преди две години продавахме пшеница на цена от 520 лв. за тон, докато в момента тя се търгува около 200 лв. за тон, а и пазарът е оскъден. Въпреки това очакваме България  да излезе от икономическата криза благодарение на селското стопанство.", заявиха от УС на Холдинга пред Фермер.БГ.


Тази година
Албена АД кандидатства  с проект по ПРСР , мярка 121. Проектът е на стойност близо 2 млн. лв., предимно за покупка на нова селскостопанска техника. Освен това са направени и други инвестиции, които са извън проекта. Някои от тях са :  хладилно съоръжение, четири модерни машини за бране на корнишони, хале, сортировъчна машина, сондажни съоражения. Към момента  в България по такъв начин не са се гледали и не се гледат корнишони, както благодарение на тези нови инвестиции.  90% от произвежданите корнишони са износ за Германия. В плановете на Албена АД е през 2010 г. да бъде даден старт на изграждането на  преработвателно предприятие, което да бъде за корнишони, и за част от другата продукция, която се произвежда от дружеството.

През 2010 година е планирано двойно увеличние на площите с корнишони, на около 400-420 декара. Пазарът  за тях е гарантиран от  немска фирма, която има преработвателно предприятие в Германия.

Категорично към края на 2009-а година Албена АД ще бъде на печалба, а приходите грубо ще бъдат над 2 млн. лв. Ръстът на приходите спрямо миналата година ще бъде с около 30%.

Предвижда се също така  засаждане на още нови трайни насаждения с  череши. Целта е след 2-3 години овощните градини да станат около 3 хил. декара. Овощните и трайните насаждения са разположение изцяло върху собствена земя. От Албена АД припомнят, че сега има доста голям срив на цените на земите, като паднаха на половина, в сравнение с предходната година. Преди 1 декар от плодородната добруджанска земя се търгуваше между 1000-1300 лв., докато сега може да се закупи за около 500-600 лв. за декар.


Преди година и половина Албена АД закупува и машина за производство на натурален сок , като целта е с тази машина да бъде затворен цикъла при плодовете, защото е невъзможно да бъдат оползотворени 100% от тях при директна консумация в хотелската мрежа. С тази машина през миналата година са произведени около 60 хил. литра сок, които са използвани за нуждите на курортният комплекс. Използват се по-дребните, но качествени плодове от продукцията. Този сок е 100% натурален, без консерванти и без никаква захар, полезен както за деца, така и за възрастни хора. Скоро ще бъде пуснат и на пазара в кутии Bag in box от 3, 5 и 10 литра. Стартът ще започне със сок от ябълки, а в бъдеще ще се произвеждат  и сокове от други плодове.