Академия на аграрните науки ( ААН ) ще бъде новото име на Селскостопанската академия (ССА) , научи Фермер.БГ. Причината за една от промените в Закона определящ работата на настоящата Селскостопанска академия, касаеща името и е, че било остаряло като лексика и представи към настоящата реалност.

 

Според предложенията за промени в Закона за ССА влизат и текстове, определящи назначаването, мандата и функцииите на Ректора и Финансовия директор на Академията. Ръководната фигура - Ректор ще бъде назначавана от Премиера. Някои от общите задачи на Академията пък ще бъдат свързани с разработването на стратегии за нуждите на МЗХ и Правителството.

 

В проектните законодателни промени прави впечатление и текстът, посочващ, че ААН ще "подпомага МЗХ в работата с браншовите обединения и неправителствените организации при изпълнението на техните цели и задачи, включително поддържането на демонстрационни обекти."

 

Друга новост е предстоящото създаване на специализиран фонд „Аграрна наука”, който ще бъде в рамките на досегашния бюджет на Академията. Фондът ще се допълва и от процент от реализираните приходни дейности от производства и услуги, които ще извършва ААН. Ползването на средства от Фонда ще е на проектен и конкурсен принцип. "Основните стратегически направления на аграрния сектор ще намерят изражение в конкретни научно-приложни теми за финансиране. Те се разглеждат и одобряват от Националния Консултативен съвет по Земеделие към Министъра",  е залегнало още в законодателните промени.

 

Според авторите им, не се планира силово закриване на поделения и разпродажба на държавни активи, които се ползват към момента от ССА. Преходния период за преминаването към новия тип организация на държавното учреждение ще бъде 9 месеца.

 

© 2011 fermer.bg