x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Агрометеорология: Време за дълбока оран

Тежки жеги през новата седмица

Агрометеорология: Време за дълбока оран
Автор: Фермер.БГ
През следващата седмица агрометеорологичните условия ще се определят от сухо време и температури над нормата за второто десетдневие на август, посочват агрометеоролозите от НИМХ при БАН в своята седмична прогноза. 
 
„Последните фази от развитието на пролетните култури ще протичат с ускорени темпове. При слънчогледа ще се наблюдават различни степени на зрялост: жълта, кафява и пълна зрялост при посевите в Дунавската равнина и в южните райони на страната“, отбелязват специалистите. 
 
Ранните хибриди царевица приключиха развитието си. При средноранните хибриди ще се осъществява преход от млечна към восъчна зрялост, а при по-късните хибриди – потъмняване на свилата и наливане на зърното.
 
Агрометеоролозите посочват, че през следващата седмица максималните температури ще са  от порядъка на 35-37°С и ще имат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчуковите култури от късното полско производство.
 
„Очакваното сухо време и високи температури до средата на август ще ограничават развитието на гъбните болести, с изключение на брашнестите мани по късните зеленчукови култури (краставици, тиквички, домати, пипер), овошки и късните винени сортове грозде.
 
При необходимост растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове от деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на узряване на културите“, смятат агрометеоролозите. 
Според прогнозата им условията ще бъдат подходящи за провеждане на дълбока оран и на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Жегите намаляват реколтата от плодове, билки и гъби
 
Дигитални решения и високо качество на Агра 2019
20.02.2019 | 1239 прочитания
Дигитални решения и високо качество на Агра 2019
Секторите на икономиката, свързани с земеделието, храната и винота са обрезени на успех, посочи Румен Порожанов по време на откриването на форума

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news