Падналите през първите десет дни валежи в по-голямата част от страната, на места надвишаващи 35 l/m2. (Казанлък 66 l/m2, Враца 55 l/m2, Русе 47 l/m2, Ловеч 50 l/m2, Елхово 46 l/m2, Сливен 40 l/m2 и Плевен 39 l/m2), и температури, близки до нормите, определяха умерени темповете на развитие на земеделските култури. Това се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ към БАН. 
 
 
През първата половина от предстоящия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от  температури около и над нормите за второто десетдневие на май.  Добрите влагозапаси в горните почвени слоеве ще бъдат предпоставка за равномерното поникване на засетите по-късни топлолюбиви пролетни култури като фъстъци, фасул, дини и пъпеши. 
 
При пшеницата и ечемика през периода ще протичат фазите изкласяване и цъфтеж, при слънчогледа и царевицата - листообразуване
 
При лозата ще се осъществява масово отделяне на реса, а при овошките, незасегнати от късните пролетни слани и градушки, продължава наедряването на завръзите. При рапицата ще се наблюдава край на цъфтежа.
 
 
През втората половина от периода се прогнозира понижение температурите, но без критични стойности за земеделските култури.
Очакваните валежи, предимно през втората половина от следващата седмица, ще поддържат благоприятни условията за развитието на маната по лозата и за нови инфекции. 
 
При овощните култури ще се наблюдава увеличение на степента на нападение от струпясване, съчмянки, огнен пригор, листни въшки, а при пшеницата и ечемика - от септориози, видове ръжди и фузариоза.