x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Агрометеорология: Леко стопляне след лютия мраз

Не се очакват валежи през следващите 7 дни

Агрометеорология: Леко стопляне след лютия мраз
Автор: Фермер.БГ
През последните дни на места в Северна България и високите полета бяха регистрираните отрицателни температури от порядъка на минус 13 – минус 15°С в София, Драгоман, Кнежа, Николаево, Шумен, Две могили и Исперих.
 
 
Тези стойности са над критичните за зимуващите във фаза братене зимни житни култури, но в условия без или неравномерна и разпокъсана снежна покривка и по-продължително задържане тези температури са опасни за посевите, които прекратиха вегетацията си във фаза трети лист, особено за ечемика.
 
След мразовитото време в средата на третото десетдневие на януари през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. Това сочи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
В края на месеца се очаква повишение на температурите, но в по-голямата част от полските райони средните им стойности ще останат в граници, които ще поддържат в покой есенните посеви. Изключения ще има в северозападната част на Дунавската равнина и в крайните югозападни райони, където те ще бъдат близки до биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. 
 
През периода валежи не се очакват и условията ще бъдат подходящи за провеждане на резитби и зимни растителнозащитни пръскания в овощните насаждения срещу зимуващите форми на редица патогени: ранно кафяво гниене, сачмянка, къдравост по прасковата и др.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Агрометеорология: Застудяване и сняг
 
Има решение за проблемите с работната ръка
17.01.2019 | 3830 прочитания
Има решение за проблемите с работната ръка
Квалифицираните кадри са шансът на българските земеделци да бъдат успешни и устойчиви в бизнеса си, благодарение на NIK Academy

Кое ще е най-значимо за фермерите през 2019 г.?

news