Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Агрометеорология: Критични температури за овошките

Чакат се слани

Агрометеорология: Критични температури за овошките
Автор: Фермер.БГ
Зимните прояви на времето в края на изтеклия седемдневен период, с превалявания от сняг във високите полета и на отделни места в Северна България, нанесоха непоправими повреди при част от овошките. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите към НИМХ на БАН. 
 
През повечето от следващите седем дни развитието на земеделските култури ще протича със забавени темпове, при температури под нормата за третото десетдневие на април. 
 
През първата половина от периода отново се прогнозират слани, което трябва да се има предвид при закаляване на зеленчуковия и тютюнев разсад.
 
Падналите повсеместни валежи в края на второто десетдневие на април, надвишили на много места в страната 35-40 l/m2 (Ново село - 51 l/m2 , Враца - 37 l/m2 , Монтана - 39 l/m2 , В.Търново - 43 l/m2 , Русе - 43 l/m2 , Силистра - 40 l/m2 , Добрич - 37 l/m2 , София - 50 l/m2 , Благоевград - 41 l/m2 , Елхово - 35 l/m2 ), доведоха до съществено увеличение на почвените влагозапаси в 50 cm слой.
 
 
Те ще бъдат от изключително важно значение за пшеницата и ечемика, при които протичат критични по отношение на влагата фази - вретенене и преход от вретенене към изкласяване.
 
В края на периода ечемика на отделни места в крайните южни райони ще встъпи в начало на фаза изкласяване. При рапицата ще се наблюдава масово фаза цъфтеж, при слънчогледа и царевицата - поникване и листообразуване.
 
Хладното и влажно време в началото на третото десетдневие ще бъде предпоставка за увеличение на инфекциозния фон от редица гъбични болести като: ранно кафяво гниене и струпясване по овошките, екскориоза по лозата, септориози по житните култури, мана по лука и др.
 
На много места в страната условията ще бъдат неподходящи за провеждане на почвообработки и сеитбата на по-късните топлолюбиви пролетни култури като памук, фъстъци, фасул, дини, пъпеши.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Агрометеорология: Какво ще е времето до средата на април
 

Нужно ли е животните под селекционен контрол да подлежат на ДНК контрол?

news