x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Агрометеорология: Какво време ни очаква през август?

Месецът ще се отличи с необичайно високи за сезона почвени влагозапаси

Агрометеорология: Какво време ни очаква през август?
Автор: Фермер.БГ
През август агрометеорологичните условия ще се определят от прогнозираните наднормени валежи и температури – близки до климатичните норми за месеца. В началото на август развитието на земеделските култури ще протича при необичайно високи за сезона почвени влагозапаси в 50 и 100см. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН.
 
 
В част от полските райони при пролетните култури (царевица, слънчоглед) почвените влагозапаси са над 90% от пределната полска влагоемност (ППВ) – следствие от значителните юлски валежи, достигнали и надвишили на много места в страната два пъти месечната норма.
 
През повечето дни от първото десетдневие агрометеорологичните условия ще се задържат неустойчиви, с чести превалявания, които ще забавят приключването жътвата на пшеницата, допълнително ще влошат качеството на неприбраната зърнена реколта. Прогнозираното влажно време ще повиши риска за разпространение и развитие на сиво  гниене по гроздето, особено в засегнатите от юлските градушки лозови масиви. Условията през този период остават оптимални за развитието на късно кафяво гниене по овошките, за мани по зеленчуковите култури.
 
През първото десетдневие ранните хибриди царевица ще приключат развитието си. При средноранните хибриди ще се наблюдава фаза млечна зрелост. При слънчогледа ще протича наливане на семената. Част от посевите в Дунавската равнина и в югоизточните райони ще встъпят в начало на фаза узряване.
 
 
През второто десетдневие се очаква чувствително повишение на температурите и ускоряване темповете на развитие при късните земеделски култури. Прогнозираните стойности на максималните температури, на места до 36-37°С, ще имат краткотрайно, негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчуковите култури от късното полско производство. В края на второто и началото на третото десетдневие при слънчогледа ще се наблюдава масово техническа зрелост.
 
През третото десетдневие среднокъсните хибриди царевица ще встъпят във восъчна зрелост. При късните хибриди ще протича наливане на зърното и фаза млечна зрелост. При соята ще се наблюдава фаза узряване, при памука - разпукване на плодните кутийки. През десетдневието при ориза ще преобладава фаза млечна зрелост.
 
През август по-подходящи условия за провеждане на растителнозащитните пръскания срещу болестите и вредители ще има в началото на месеца и през повечето дни от второто десетдневие.
 
През второто десетдневие се очаква подобрение на условията за провеждане на дълбока оран и на предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване със зимна рапица. Агротехническите срокове за сеитбата на рапицата започват през третото десетдневие на август.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Агрометеорология: Краткотрайно стабилизиране на времето
 
Дамите в селското стопанство: Радостина Жекова
18.01.2019 | 3899 прочитания
Дамите в селското стопанство: Радостина Жекова
Време е да разберем, че обединението е сила, смята председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

Кое ще е най-значимо за фермерите през 2019 г.?

news