През повечето дни от първото десетдневие на февруари агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми, но под биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси  при есенните посеви. Изключения ще има в Източна България, където се прогнозират по-високи температури. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН за месец февруари. 
 
 
В началото на месеца на места в източните райони при пшеницата и ечемика ще се създават условия за протичане на слабо изразена вегетация, но тя няма да доведе до промяна във фенологичното състояние на посевите.
 
През второто и третото десетневие прогнозираните температури, близки до нормите за месеца, ще поддържат в покой зимуващите земеделски култури в по-голямата част от страната. Изключения ще се наблюдават през третото десетдневие на февруари в южните райони, където се ще се създават условия за активизиране на жизнените процеси при част от зимните житни култури, за нарушаване на принудителния покой при някои овощни култури. В края на февруари при ранноцъфтящите видове (бадем, кайсия, праскова) ще се наблюдава набъбване, а на места в Югозападна България – и начало на разпукване на плодните пъпки.
 
 
През февруари прогнозираните стойности на минималните температури, до минус 14°С, са над критичните за встъпилите във фаза братене зимни житни култури и за рапицата във фаза розетка. Тези стойности, в условия без снежна покривка и по-продължително задържане, ще представляват опасност само за късно засетите посеви, които зимуват във фаза трети лист.   
 
Очакваните валежи, около и над нормата за месеца, ще увеличават есенно-зимните влагозапаси и в двуметровия почвен слой. През януари почвените влагозапаси в еднометровия слой при пшеницата в по-голямата част от страната бяха с нива над 90% от ППВ (пределната полска влагоемност).
 
По-подходящи условия за провеждане на резитби в лозовите и овощните масиви и на зимни растителнозащитни пръскания при овошките, за подхранване на есенниците с азотни минерални торове ще има в началото на първото и през първата половина от второто десетдневие на февруари.