x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Агрометеорология: Какво ще е времето през декември?

Очаква се застудяване и спиране на вегетацията при есенниците

Агрометеорология: Какво ще е времето през декември?
Автор: Фермер.БГ

През декември агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и под климатичните норми. След краткотрайните зимни прояви на времето в края на ноември, довели до затихване, а на места в Северна България – и до прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви, в началото на декември се прогнозира повишение на температурите, сочи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ към БАН. 

 
В част от югоизточните и южните райони стойностите на средните температури ще надвишават биологичния минимум, необходим за протичане на вегетация при зимните житни култури и зимната рапица.
 
Очакваното застудяване през втората половина от първото десетдневие ще прекрати развитието на пшеницата, ечемика и зимната рапица и в Южна България.
 
През второто и третото десетдневие на декември прогнозираните температурни условия ще бъдат в граници, които ще поддържат в покой зимуващите земеделски култури. Изключения са възможни в част от крайните южни райони и по Черноморското крайбрежие. В тези райони в средата на третото десетдневие има вероятност да се създадат условия за краткотрайно, нежелателно, възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури, което би довело до намаляване на тяхната студоустойчивост.
 
 
В края на декември при пшеницата и ечемика ще преобладават фазите братене и трети лист. Във фаза поникване и начален стадий на листообразуване ще зимуват късно засетите ноемврийски посеви.
 
През месеца прогнозираните минималните температури, на места до минус 15°С, в условия без снежна покривка, при по-продължително задържане ще застрашават от измръзване зимните житни култури, които не успяха да встъпят във фаза братене през есенната си вегетация.
 
Тези стойности са над критичните за посевите с рапица, които ще зимуват във фаза розетка (от 6-8 листа).
През декември очакваните наднормени валежи ще увеличават почвените влагозапаси в еднометровия слой и в голяма част от полските райони те ще достигат нива близки до пределната полска влагоемност (ППВ).© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Агрометеорология: Застудяването продължава
 
Прогноза: Поскъпването на пшеницата е към края си
16.10.2018 | 2327 прочитания
Прогноза: Поскъпването на пшеницата е към края си
Реколтата у нас е добра на фона на слабите резултати в част от ЕС и Русия, отбелязва ИнтелиАгро

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?