x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Агрометеорология: Идеално време за пръскане на овошките

Валежите в началото на пролетта увеличиха опасността от гъбични болести по овощните култури

Агрометеорология: Идеално време за пръскане на овошките
Автор: Фермер.БГ
Развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове, при температури над климатичните норми. До края на седмицата в полските райони при зимните житни култури ще се наблюдава фаза вретенене. При рапицата ще протича формиране на разклонения и фаза бутонизация. Това се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
 
В началото на второто десетдневие на април се очаква стабилизиране на времето и подходящи условия за провеждане на неотложните растителнозащитни пръскания при овошките, отбелязват специалистите. 
 
„Валежите в началото на пролетта увеличиха инфекциозния фон от различни гъбни болести - ранно кафяво гниене, сачмянка, струпясване и др. При черешата и вишната не трябва да се пропуска следцъфтежното третиране срещу една от най-опасните болести – цилиндроспориозата (бяла ръжда)“, се посочва в прогнозата.
 
Според нея на много места в страната високото съдържание на влага в горните почвени слоеве ще възпрепятства провеждането на предсеитбените обработки и закъснелите сеитби на ранните и средно ранните пролетни култури. 
 
Наднормените валежи през март са причина за пропускане на агротехническите срокове при сеитбата на слънчогледа в голяма част от полските райони на страната.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Агрометеорология: Повишение на температурите и дъжд
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news