Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Агрометеорология: Чакат се високи температури

В края на септември е време за сеитбата на зимните житни култури

Агрометеорология: Чакат се високи температури
Автор: Фермер.БГ
След краткотрайното захлаждане през второто десетдневие на месец септември  отново се очакват наднормени топлинни условия. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
През този период късните хибриди царевица ще приключат развитието си, при ориза ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. В края на десетдневието памука ще встъпи във фаза узряване. Вследствие на наднормените температури, по-рано от обичайните срокове, през втората половина на септември по-късните червени винени сортове грозде ще достигнат технологична зрялост.
 
 
През по-голямата част от второто и третото десетдневие се прогнозира относително сухо време и подходящи условия за извършване на сезонните агротехнически мероприятия като - приключване жътвата на слънчогледа, прибиране на царевицата, провеждане на дълбока оран и предсеитбени обработки на площите предвидени за засяване с есенни култури.
 
До края на второто десетдневие на септември е оптималния срок за сеитбата на зимна рапица. В края на месеца във високите полета започват агротехническите срокове за сеитбата на зимните житни култури.
През септември критични минимални температури не се прогнозира. Условията ще позволяват формиране на допълнителна продукция от късните зеленчукови култури, подлежащи на осланяване.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Стартира кампания за насърчаване на устойчивия памук
 

Нужно ли е животните под селекционен контрол да подлежат на ДНК контрол?

news