След краткотрайното захлаждане през второто десетдневие на месец септември  отново се очакват наднормени топлинни условия. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
През този период късните хибриди царевица ще приключат развитието си, при ориза ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. В края на десетдневието памука ще встъпи във фаза узряване. Вследствие на наднормените температури, по-рано от обичайните срокове, през втората половина на септември по-късните червени винени сортове грозде ще достигнат технологична зрялост.
 
 
През по-голямата част от второто и третото десетдневие се прогнозира относително сухо време и подходящи условия за извършване на сезонните агротехнически мероприятия като - приключване жътвата на слънчогледа, прибиране на царевицата, провеждане на дълбока оран и предсеитбени обработки на площите предвидени за засяване с есенни култури.
 
До края на второто десетдневие на септември е оптималния срок за сеитбата на зимна рапица. В края на месеца във високите полета започват агротехническите срокове за сеитбата на зимните житни култури.
През септември критични минимални температури не се прогнозира. Условията ще позволяват формиране на допълнителна продукция от късните зеленчукови култури, подлежащи на осланяване.