Международна конференция, посветена на изграждането на сътрудничество между Европейско партньорство за иновации за земеделие – ЕПИ-Агри и Програма „Хоризонт 2020“ се преведе тази седмица в град Киел, Германия.
 
 
Председателят на Институт за агростратегии и иновации Светлана Боянова беше единствения участник от България в това събитие, което събра представители на европейската иновативна общност, работеща за внедряването и разпространението на иновациите в селскостопанския сектор в ЕС. 
 
Като част от програмата на конференцията, участниците имаха възможност да посетят демоферми към университета в Киел в областта Шлезвиг-Холщайн, където представители на оперативните иновативни групи разказаха за начините на създаването на групите и представиха дейностите по своите проекти.
 
В 14 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, ще ви запознаем с един от представените проекти. Той е на оперативната група "Оптимизирано управление на пасищата - интелигентно пашуване" и беше сред представените на конференцията тази седмица от Д-р Ralf Loges, координатор на изследователските проекти към университета „Кристиян Албрехт” в град Киел, Германия.
 
 
Общата цел на оперативната иновативна група е да събере производствения потенциал на пасищата по отношение на добива и качеството на основните типове ландшафт в областта Шлезвиг-Холщайн. Моделът "смарт паша", който по същество представлява инструмент за прогнозиране е разработен така, че да бъде съвместим с прогнозите на Германската метеорологична служба за предоставяне в реално време на данни за текущите темпове на растеж и качествени хранителни параметри.
 
Заедно с пилотните стопанства по проекта се идентифицират проблемите, свързани с ландшафтните специфики за типа паша и се намират решения за тях – например, идентифициране на печеливши ситуации за биологичното разнообразие и паша в равнинните местности.
 
 
Сред резултати, които е предвидено да се постигнат при изпълнението на проекта са предоставянето на консултантски модел "смарт паша" на базата на модулна структура за увеличаване стабилността на добива и качеството за типични тревни площи за пашуване в Шлезвиг-Холщайн и повишаване на млеконадоя от пасищата, чрез прецизно регулиране на управлението на различните нива на растеж и качествени параметри на фуражите.
 
Като резултат се цели още създаване на пилотни пасищни ферми като модел за фермерите, които желаят да променят начина на отглеждане на животните от целогодишен закрит тип на такъв с използване на пасища, както и оптимизиране на управлението на хранителните вещества в пасищата в областта Шлезвиг-Холщайн
 
 
В една от трите изследователски ферми, с които разполага университета „Кристиян Албрехт” в град Киел, тази в Линдхоф е експерименталната база по този проект. 
 
В нея се отчитат основните въпроси на пашуването и в рамките на изпълнението на проекта се тези данни служат за предоставянето им под формата на консултантски услуги, свързани с различни опции за управление, варианти на снабдяването с фураж, времето за хранене, смеси от семена, допълнително хранене в сътрудничество с Института по хранене на животните, въздействие върху околната среда, загубата на хранителни вещества, емисиите на парникови газове и т.н.).
 
Заедно с пилотните ферми по тригодишния проект на тази оперативна група предстои да бъдат идентифицирани, проблемите произхождащи от спецификите на типа ландшафт и въпроси, свързани с пашуването и да бъдат разработени примерни решения за приложението им в съответното стопанство.
 
Публикацията е разработена по материали на ЕПИ – АГРИ и е предоставена от Институт за агростратегии и иновации като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“.