Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Агроиновации: Облачни технологии за интегрирани вериги на доставки на биопродукти

Приложение подобрява видимостта и проследимостта на биологичните продукти

Агроиновации: Облачни технологии за интегрирани вериги на доставки на биопродукти
Автор: Фермер.БГ
В рубриката „Агроиновации“, която Fermer.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, вече представихме различни технологични решения, плод на дигиталната революция и възможностите, които те предлагат на земеделския сектор.
 
Днес, в седми брой на рубриката, ви предлагаме една вдъхновяваща идея, базирана на облачните технологии. Нейната мисия е да подобри интегрираните вериги на доставки на продукти на биологичното производство в световен мащаб.
 
Агроиновации: Споделяне на данни чрез Farmbench
 
Онлайн приложение, разработено на базата на облачните технологии, има за цел да подобри видимостта и проследимостта на биологичните продукти. Платформата „Check–Organic“ обединява данни за сертифицирането, информация за продукцията и веригата за доставки. Чрез онлайн платформата потребителите могат да проследяват продукти и да бъдат уведомявани при възникнали проблеми. Това иновативно решение спечели първа награда в конкурс за иновации в селското стопанство в рамките на „Дните на органичните иновации“, проведени в Брюксел в края на 2016 г.
 
Интегрирана верига на доставките в биологичния сектор
 
Интегрираната верига за доставки е свързана с осигуряването на видимост и проследимост на продуктите по цялата верига. Потребителите се доверяват на етикетите на биологичните продукти и следователно всички трябва да следват общи правила, за да се запази доверието на потребителите. Според Джералд Херман от „Check–Organic“ защитата на целостта на биологичния сектор е предизвикателство. Въпреки че непрекъснато се въвеждат подобрения в режима за сертифициране, като инспекциите за оценка на риска, измамите не са напълно предотвратени. Редица скандали в Европа са дали отражение върху продажбите и върху икономиката на засегнатите вериги на доставки. Освен регулаторните изисквания, редица частни инициативи понастоящем разглеждат този въпрос. В този контекст е разработена и системата „Check–Organic“.
 
Концепцията 
 
Текущите търговски практики разчитат на хартиени сертификати или на тяхната цифрова версия, която се изпраща предварително на купувача. Купувачът няма възможност да провери дали даден сертификат е валиден в конкретния момент на доставката на продуктите. Дали сертифицирането е оттеглено наскоро? Дали продуктът попада в обхвата на сертификата? Единственото средство за проверка е да се свърже със съответния сертифициращ орган за всяка партида, а това отнема време и е скъпо. 
 
 
„Check–Organic“ е базиран на облачните технологии инструмент за следене, който обединява данни за сертифицирането и за веригата за доставки. Подходът му е да предложи източник на данни за сертификатите в реално време, включително данни от сертифициращи органи, независимо от местоположението им. Системата може да действа с национален, регионален или международен обхват, създавайки и използвайки нови или вече съществуващи бази данни. Тя може да се използва от купувачите, когато правят покупка на био стоки. За да се поддържа този инструмент е установено сътрудничество с редица държавни институции и неправителствени организации – Европейската комисия, USDA, ACA, EOCC, OTA, IFOAM, както и отделни сертифициращи органи, производители и търговци.
 
Платформата „Check–Organic“е в състояние да подобри интегрираността на веригата на две нива – на ниво сертифициране и на ниво верига на доставки. Данните за сертифицирането се съхраняват в „Check–Organic“ и идват директно в реално време от самите сертифициращи организации, които гарантират тяхната точност. Движението на стоките по веригата на доставки се документира в реално време между търговци и производители.
 
Как работи системата
 
Като се започне от началото на веригата - полето, сертифициращият орган вписва произведените количества въз основа на размера на полето и данните за историческото производство на производителя. В последствие количествата се проверяват, тъй като стоките се движат по веригата на доставки. „Check–Organic“ играе ролята на информационен мост между сертификаторите и купувачите. Системата предлага няколко решения за интегриране на веригата за доставки: сертификационни проверки, мониторинг на веригата за доставки, мониторинг на обема, предоставен от доставчиците, мониторинг на транзакциите, който динамично картографира веригите за доставки, уведомления за промяна в статуса, портал за обмен на данни и др.
 
 
По този начин, потребителите на „Check–Organic“ могат да търсят оператори, да визуализират веригите си за доставки, да следят количествата на продуктите и тяхното движение и да бъдат уведомявани при възникнали проблеми. „Check–Organic“ допринася също така за подобряване на ефективността на сектора на биологично производство, като премахне необходимостта от офлайн процесите, подобри документацията и осигури повече прозрачност.
 
Системата позволява на купувачите да посетят платформата и да проверят дали органичните продукти, които купуват, са сертифицирани. Въпреки че не е специално насочена към фермерите, „Check–Organic“ предоставя информация за фермата, без значение от размера на обработваемата земя. Така приложението може да бъде особено полезно за по-малките земеделски стопани и техните асоциации, защото подобрява тяхната видимост на пазара, като ги прави достъпни за търсене в системата и свързва техните производствени данни с пазара.
 
 
Публикацията е разработена по материали на ЕПИ – АГРИ и е предоставена от Институт за агростратегии и иновации като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Агроиновации: Германски модел за анализ на доилни системи
 
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
16.10.2017 | 13563 прочитания
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
Над 60 на сто от отговорилите на анкетата на Фермер.БГ твърдят, че ще се възползват от парите

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news