Продължава сагата с изплащнето на средствата за агроекология на биологичните производители. Както вече писахме Фермер.БГ изпрати запитване към Държавен фонд "Земеделие" със следните конкретни въпроси: Каква е причината, поради която изплащането на проектите по АЕП не е започнало, въпреки посочената дата 15 март?, както и От коя дата ще започне изплащането на проектите по мярка Агроекологични плащания?

В отговор от ДФЗ заявиха, че изплащането по 1143 проекта по мярка 214 може да започне след изтичането на 10 дневен срок от обнародването на промените в Наредба № 11 от 6 април 2009 г. за условията и реда за прилагане на мярката. В рамките на този 10 дневен срок е необходимо да се направят проверки по подадените заявления съобразно нормативните промени, каквито до момента са извършвани от ДФЗ – РА. Измененията в Наредбата са обнародвани в бр. 19 на Държавен вестник на 9 Март 2010 г., тоест 10 дневният срок изтича на 19 март 2010 г. От фонда посочиха още, че промените в нормативната уредба са направени с цел облекчаване на правилата за получаване на средства от биопроизводителите и в съответствие с водения конструктивен диалог и регулярни работни срещи с Българска асоциация „Биопродукти”.

Във връзка с твърдението на фонда потърсихме за коментар председателя на Българска асоциация „Биопродукти” Веселина Ралчева. Наистина имаме диалог с ДФ "Земеделие". С МЗХ засега  - не. Поне не и на високо ниво. Министърът официално ни обяви за "някаква мода", коментира Ралчева.

Наистина сме говорили, че е добре заявленията да се разглеждат след излизане на промените  в Наредбата, които са в наша полза. При условията на старата наредба щяха да бъдат изцяло одобрени 300 бенефициента, а при сегашната - вероятно около 1300. Участвали сме и в обсъждането на промените. Те са много добри, но никога не сме подозирали, че публикуването на наредбата може да се забави с месеци и да стане факт чак на 09.03.2010. Никога обаче не сме одобрявали забавянето и задържането на плащанията по СЕПП. За мен презумпцията за "виновност" на биоземеделците и задържането на парите, за да се удържат от тях някакви евентуални, предполагаеми изискуеми вземания, е нелогично и противоречи на всякакви принципи, категорична е Ралчева.

Всичко, което сме правили като Асоциация е било с цел да помогнем не само на себе си, а на всички кандидатстващи по м.214, да помогнем една голяма сума европейски средства, които не биха могли да бъдат прехвърлени към друга мярка, да достигнат до хората, които развиват биоземеделие, които имат сертификати и пазари за биопродукцията си. Защото алтернативата е - връщаме парите на Европа, а ние се отказваме от биоземеделието, някои фалират. За всички наши действия има протоколи, а и са отразявани в медиите и специално във вашия сайт, обясни председателят на Асоциацията.

Междувременно вчера биопроизводителите са провели среща с министър Дянков, зам.-министър Преслав Борисов и изп. директор на ДФЗ Калина Илиева. От фонда са съобщили, че вчера (19.03.2010 г.) са изплатени средствата на биопчеларите. Ангажиментът на ДФЗ е до края на идната седмица да бъдат изплатени субсидиите и на биологичните растениевъди. А по-следващата седмица (ако дотогава се получи информацията от НВМС, която още не била получена) и на биоживотновъдите.

Ще изчакаме до петък. Ако и този срок се окаже поредното отлагане и протакане обаче, ще бъдем принудени да реагираме по друг начин. Защото много от био фермерите са просто на ръба и няма да могат да оцелеят през предстоящата селскостопанска година без тази безценна помощ в подходящия момент, заяви Веселина Ралчева.

***

Фермер.БГ
публикувa основните теми, обсъдени между биопроизводителите, МЗХ и ДФЗ по време на срещите, както и поетите от ръководството ангажименти. Информацията е извадена от водените протоколи по време на срещите и ни е предоставена от Българска асоциация „Биопродукти”:

Българска Асоциация Биопродукти е създадена през декември. Първата ни среща с Калина Илиева и експерти от ДФЗ и МЗХ беше още преди учредяването ни. През ноември.

Проблеми, които поставихме тогава: /извадка от протокола/
1.Проблеми в нормативната база
2.Липса на комуникация между зем.производители и администрацията
3.Неспазване на срокове от администрацията - както за изплащане на субсидиите, така и за изпращане на уведомителни писма.
4.Наличие на бюрокрация и голямо количество документация.
5.Липса на компетентност на експертно ниво в някои областни служби на Разплащателна агенция и Служби за съвети в земеделието.

Поети ангажименти от Калина Илиева:
1. До края на м.декември да бъдат изпратени уведомителни писмана кандидатствалите по м.214 за 2008г
2. След излизане на новата нормативна уредба, да бъдат проведени семинари през м.февруари 2010 - обучение на земеделските производители за кандидатстване по м.214
3. Ще бъде определен представител на ДФЗемеделие за комуникация със зем.производители, кандидатстващи по м.214 – Агроекология
4. Списък с неодобрените бенефициенти по Агроекология ще бъде качен на сайта на ДФЗ.
5. Ще бъде обърнато внимание на компетентността на служителите в Обласните разплащателни агенции.
6. Считано от м.януари 2010 ще има приемен ден всеки месец с бенефициенти за изясняване на проблеми, свързани с м.214 - Агроекология.

***
Втората ни среща беше през м.януари. Присъства зам.-изпълнителният директор на ДФЗ Мюхеттин Караоглан

Срещата протече по следния Дневен ред: 
1.Неизплатени субсидии по СЕПП  на част от биоземеделците.
2. Изпращане на уведомителни писма относно изплатените субсидии за 2008 г.
3. Съобщения, които получават бенефициенти от Областните служби за съвети в земеделието, свързани с тяхното неодобрение за акроекологични плащания за 2009 г.
4. Изравняване на субсидиите и облекчаване на документите на бенефициенти от Агроекология по Програма САПАРД. Ако не се постигне изравняване, какви са възможностите за отказване от САПАРД, без това да попречи да се кандидатства по м.214. 
5. Предвидени срокове за разглеждане на заявленията по Агроекология за 2009 г. и срокове за изплащане на субсидиите.
6. Възможност за уточняване на график /ден от месеца/, според който експерти да приемат бенефициенти за разрешаване на конкретни казуси, свързани с Агроекология.
7. Срок за новата административна уредба, според която ще бъде проведен семинар-обучение на земеделските производители.
8. Разни:

Решения и задачи:
1. По предложение на М.Караоглан: Да се изготви план-график за обработка на заявленията за следващата стопанска година.
2. Писмата са готови, но трябва да бъдат отново преработени, защото Административния съд е сметнал за не достатъчно уведомителни така изготвените писма.
3.  По предложение на М.Караоглан: Да се направи Директория „Биоземеделие” в сайта на ДФЗ, в която бенефициентите ще могат да разглеждат казуси, засягащи сектора и техните решения по тях в тълкуването им с МЗХ.
4. До края на месец януари трябва да приключат проверките, свързани с Агроекология, при нормални работни условия за служителите на ДФЗ и да се задвижат плащанията, щом се осигурят парите до Фонда.
5. Предложение на БАБ да бъде организирана среща с представители на Фонда и МЗХ, заедно с БАБ- ДФЗ реагира с готовност.

***
Третата среща трябваше да бъде с Министъра, съвместно с ДФ Земеделие.
Поканихме и Асоциацията "Редки местни породи" и Сдружение за биопчеларство, тъй като проблемите ни относно усвояването на средствата по м.214 са сходни. Искахме да спестим време на министъра и да разглеждаме проблемите си заедно.

Въпреки, че дойдоха хора от Бургас, Ямбол, Стара Загора, Разград... Министърът не дойде. Изпрати на срещата зам.министър Цветан Димитров. Присъстваше и Калина Илиева. Дата  - 18.02.2010.

Оказа се, че наредбата /готова още през м.януари/ още не е публикувана и това е основната пречка пред разглеждане на нашите заявления. Както и скоро излязлата Заповед на Министъра относно ВПС и липсващата според К.Илиева информация от НВМС относно редките местни породи. Цв.Димитров увери, че информацията от НВМС вече /вчера/ е изпратена и се ангажира с публикуването на Наредбата в ПЕТЪК ! Само дето не се уточнихме за кой петък става дума.

***

Четвърта среща – 19.03.2010 год.
Това е наша втора среща с министър Дянков. Отдавна запознахме писмено вицепремиера с проблема за неусвояването на европейските средства за Агроекология и за забавянето на субсидиите на биоземеделците. Още през месец декември.

На 09.03.2010 УС на БАБ имаше своята първа среща с вицепремиера, на която го запознахме подробно със ситуацията около неусвояването на европарите, както и с някои специфични проблеми, касаещи облагането с данъци на земеделските производители, в частност на биоземеделците.  Представихме и желанието си Биоземеделието да стане един от приоритетите на страната в съотвеетствие с идеите на министър Дянков за Зелена България.
Вицепремиерът прие присърце нашите проблеми и веднага назначи тристранна среща между нас, неговия екип  и представители на МЗХ и ДФЗ.

Вчера (19.03.2010 г.) тази среща се състоя. Присъстваха зам.м-р Преслав Борисов и Калина Илиева.

Поети ангажименти от МЗХ и ДФЗ:
1. До 02.04.2010 да бъде назначен /определен/ човек в МЗХ, който да отговаря специално за ОС 2 и съответно да носи отговорност както за неусвояване на средствата, така и за диалога със земеделските производители и евентуални проблеми.
2. Доколкото разбрахме вечра (19.03.2010 г.) е  изплатена субсидия на биологичните пчелари. Ангажиментът на ДФЗ е до края на другата седмица да бъдат изплатени субсидиите и на биологичните растениевъди. А по-следващата седмица /ако дотогава се получи информацията от НВМС - пак не била получена/ и на биоживотновъдите.
3. На предстоящите семинари на 22.03.в Стара Загора и 24.03. в Плевен, организирани от БАБ, ще бъдат изпратени експерти от ДФЗ и НССЗ  /К.Илиева вече беше потвърдила, но МЗХ не желаеха да изпратят тези, които са изработвали наредбата/.
4. Ще бъде продължен диалога с ДФЗ, ще можем да разчитаме на диалог и с Преслав Борисов, във връзка с всички проблеми пред био производителите.
5. Ще бъдат изпратени уведомителни писма за 2008 и 2009 едновременно на бенефициентите по м.214
6. Ще се търсят и нови решения за подобряване на нормативната база с цел улесняване на процедурите по усвояване на евросредствата за Агроекология.
7. Ще бъде проведена и последваща тристранна среща при вицепремиера Дянков след месец и половина, за да проследим резулатите.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!