Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Агробизнесът търси кредити срещу капризите на времето

Увеличава се търсенето на заеми от алтернативни финансиращи дружества като „Агрион Финанс“

Агробизнесът търси кредити срещу капризите на времето
Автор: Фермер.БГ
снимка: © Агрион
Падналите през изминалите седмици валежи, ударилата в някои райони градушка, изправи земеделския бранш пред предизвикателства. Причината – голяма част от продукцията не е застрахована или се налагат допълнителни технически мероприятия за спасяването на реколтата. Това е повишило запитвания за неотложни земеделски кредити. Във водещото дружество за кредити и лизинг за земеделци „Агрион Финанс“ броят на исканията за последния месец са скочили двойно.
 
 
Като цяло тенденцията земеделците да се оглеждат за алтернативи на традиционното финансиране, не е от вчера. Това се обяснява с факта, че голяма част от средните и по-дребни стопани нямат  достатъчно активи, които да заложат или не могат да покрият високите изисквания на големите кредитни институции като обезпечение по кредита, самоучастие или отлична кредитна история. Затова все повече фермери търсят финансиране през небанковите дружества. Кредитният апетит се дължи и на общото икономическо оживление и оптимизма в бранша. 
 
Извън форсмажорните обстоятелства свързани с капризите на времето, фермерите търсят финансиране с цел модернизация и разширяване на стопанствата им, за реализиране на проекти по програми, както и за покриване на текущи разходи за торове и препарати, посочват експертите.  
 
 
В „Агрион Финанс“ например предлагат кредит за оборотни средства, инвестиционно кредитиране и лизинг за покупка на земеделска земя. Всички са срещу обезпечение земеделска земя и се отпускат по бърза процедура срещу по-малко документи. Така земеделските производители пестят време и разходи по кредита; имат по-малко документални ангажименти; заплащат по-малко такси. Също така не са необходими допълнителни залози, включването на съдлъжници и поръчители, откриването на допълнителни сметки или застраховки. 
 
Най-активната група клиенти според експертите на „Агрион Финанс“ са именно малките и средни земеделски производители, а средната сума, от която имат нужда е около 600 000 лв. Те са единствените на пазара, които предлагат покупка на земеделска земя на лизинг при 100 % финансиране на сделката – т.е. ако продажната цена на земята съвпадне с оценката на фирмата, клиентът не дължи първоначална вноска, а директно започва да си погасява лизинговите вноски. Финансирането при останалите им кредити достига до 80% от оценката за заложения актив. Максималният срок за погасяване на земеделските кредити на „Агрион Финанс“ е 10 години като погасяването на задълженията е съобразено със сезонността и очакваните приходи от дейността.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Арендатори наддават за земя под наем в офисите на Агрион
 
Арендатори се надпреварват за атрактивна земя под наем на търгове
 

Нужно ли е животните под селекционен контрол да подлежат на ДНК контрол?

news