x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Агробизнес и социална дейност – ръка за ръка

Най-голямата дестилерия за лавандула у нас развива активна дарителска кампания

Агробизнес и социална дейност – ръка за ръка
Автор: Галина Недкова, Фермер.БГ
© авторът
Най-голямата дестилерия за етерични масла в Добруджа и страната беше отличена с приз „Аз гарантирам щастливо детство“ на Държавната агенция за закрила на детето. Почетният знак се връчва за първи път у нас. За повече от две години след откриването си компанията се превърна в най-големия социален партньор на община Добрич заради особени дарителски услуги. 
 
Дестилерията за преработка на етерични масла отваря врати в сърцето на Добруджа през юни 2016 г. В нея се изваряват както така популярните през последните години за региона лавандула, маточина, кориандър, чубрица, сладко резене, лайка, бял равнец и други, така и екзотични суровини от чужбина. Най-атрактивно, но и трудоемко, се оказва дестилирането на тамян от Сомалия. От тази смола се извлича ценно специфично масло за парфюмерията и фармацията. След като тамянът е преработен, полученият продукт потегля за САЩ. 
 
 
Предприятието стартира работа с капацитет от 12 казана по 5,5 куб.м. всеки, общо 60 кубика, два котела с 4 тона пара на час, собствен сондаж, охладителен басейн, модерна лаборатория. Инвестирани са 5 млн.лв. В момента производствените мощности са удвоени. Причината са увеличените площи с етерично-маслени култури в Добруджа. Ежегодно насажденията с лавандула в Добруджа се удвояват и утрояват и това става причина дестилерията да се позиционира точно в Североизточна България. 
 
„Ние се отнасяме отговорно към мястото и задачата си в Добруджа и искаме да установим дълготрайни отношения с производителите, защото е важно и двете страни да останат доволни”, разясни управителят Пламен Николов и уточни, че се сключват дългосрочни договори с фермерите. 
 
„Наричаме го социална отговорност, тъй като имаме много проекти, партньорства с община Добрич, социални домове, млечни кухни и др. Искаме да намерим мястото си в обществото тук”, допълни още Николов. 
 
Освен че е разкрила постоянни работни места и осигурява целогодишна заетост, дестилерията инвестира и участва в реализирането на различни социални проекти. Те са изцяло насочени към здравето и сигурността на децата в Добрич. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Иновация: Уникална система за борба с градушки
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news