x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Агритоп представи технологии от DeLaval за рентабилни стопанства

Вижте 12 златни правила при доене

Агритоп представи технологии от DeLaval за рентабилни стопанства
Автор: Фермер.БГ

Агритоп представи технологиите от водещата шведска компания, лидер в производството на оборудване за доене, DeLaval, по време на пътуващия семинар за животновъди, организиран от Професионалния център по животновъдство към Тракийския университет. Форумът се проведе в търговската база на Агритоп в Долни Дъбник.

 

Какво е нужно, за да бъде животновъдната ни ферма ефективна?

 
„Това е първият семинар за животновъди в тази зала. Надявам се то да бъде от полза и да е началото на много последващи такива – целеви и практически насочени форуми. Наред с това пожелавам и наоколо да се изградят ефективно работещи стопанства, които да посещаваме след семинарите, които провеждаме тук“, каза Николай Стефчов, управител на Агритоп.
 
 
Добрата инсталация гарантира повече
Ефективната и модерна доилна инсталация наистина може да увеличи приходите на стопаните, но и да гарантира произвеждането на повече и по-качествено мляко. Доилните инсталации DeLaval напълно отговарят на нуждите на животновъдите и подобряват качеството и количеството мляко.
 
„Самата доилна инсталация трябва да е много добре изградена,  поддържана и навременно сервизирана, за да няма проблем с животните. Заедно с това една модерна и ефективна доилна инсталация може да увеличи приходите във фермата, като се произвежда повече, спестявайки време и работна ръка. Доилните инсталации на DeLaval дават 2 литра повече, но зависи как са проектирани и монтирани “, обясни Тасков.
 
 
 
През последните години основният бич за фермерите остава мастита. Често животновъдите разбират за наличието на проблема в последния момент.
 
„Основната бариера е кожата на животните, която предпазва микроорганизирамите да не влязат в цицковия канал. Акцентите тук са добре оборудвано миещо устройство, с ръчно или механично дозиране. Друго важно е използваето на правилни консумативи за хигиена, които трябва да бъдат сертифицирани от БАБХ или от Министерство на здравеопазването“, каза Тасков.
 
Освен това управлението на стадото е от особено значение. Може да се окаже трудно да разделите управленските от ежедневните си задължения и задачи, а те трябва да се извършват едновременно всеки ден. И тук DeLaval предлага решение, с професионални системи за управление на стадото - AlPro, Herd Navigation и DelPro.
 
В борбата с мастита
„Колкото по-чисти са виметата, толкова по-добре. Нещо много важно е, че след първия допир на вимето, времето в което трябва да се постави апаратът е в диапазон от 60 до 90 секунди. Масово във фермите обаче това не се случва “, обясни Тасков.
 
 
„Винаги правете предварително доене. Това дава мощен сигнал за запазване на качественото доене и възможност за превенция от влизането на недобро мляко в охладения танк. Как да направим това? Изцедете 2-3 струйки от първото мляко в чашка за предварително доене и го изследвайте. Пълноценната грижа на вимето гарантира здравето на животното“, открои Тасков.
 
DeLaval предлага калифорнийски тест за мастит. Той е лесен и бързо анализира здравето на вимето във фермата и за определяне на това, коя четвърт е инфектирана с мастит.
 
Друго полезно устройство е уредът за изброяване на соматичните клетки DeLaval DCC. Той е предназначен за бърз и ефикасен контрол на качеството на млякото. Именно системната проверка на млякото във фермите води до превенция, своевременно откриване и лечение на най-разпространеното заболяване при кравите.
 
Снимка: milktech.com.co
 
Тасков наблегна и на това, че задължително след сваляне на доилния апарат, трябва да се използва запечатка. Препаратите на DeLaval са регистрирани в регистъра на биоцидите към Министерство на здравеоопазването и гарантират убиване на почти 100% от причиняващите мастит бактерии до 30 секунди.
 
„Нещо много важно е, че млякото трябва да се охлади до 2 часа след издояване. Освен това е от изключително значение танкът или хладилната вана да бъдат измити веднага след предаване на млякото“, добави експертът.
 
Друго важно съоръжение в стопанството са агрегатите. Компресорът за охлаждане на танка трябва да е съобразен с неговия капацитет и в никакъв случай да не бъде по-малък. 
 
„Трябва да отбележим, че агрегатът е добре да бъде изкаран навън, тъй като през лятото в оборите температурата се повиша рязко и компресорът може да се изключи, а ако това се случи, се повишава киселинността на млякото“, каза той.
 
12 златни правила при доене
1. Редовно следене здравето на вимето
2. Ред на доенето – първо юниците, след това скороотелени крави и накрая основното стадо
3. Предварително доене
4. Почистване на вимето – необходимо е всяко животно да си има отделна кърпа
5. Проверка на доилната инсталация – винаги проверявайте нивото на вакуума при започване на доене. На млекопроводите то е нужно да бъде 52 kPA, за доилните зали - 42 kPA
6. Поставяне на апарата за определено време – максимум 60-90 сек, защото след това се губи ефекта на доенето
7. Избягване на предояването – с DeLaval  си гарантирате, че няма да имате предояване
8. Правилно премахване на апарата 
9. Дезинфекциране на вимето – използвайте запечатка задължително
10. Почистване на доилната техника веднага 
11. Охлаждайте млякото правилно – задължително до 2 часа след доене
12. Редовно следете доилната техника и данните от млеконадоя – поддръжката не е само смяна на чорапите. В доилната техника има и много гумени уплатнения. Ако те не бъдат сменени в определения срок, това може да доведе до мастит. Освен това масово се използва сода каустик за почистване – това не е добро решение, защото втвърдява уплатненията, а ако не се измие добре и попадне в млякото, е отровна
 
 
Повече информация може да откриете на интернет адрес: www.agritop.bg и телефон: 02 / 971 26 20.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Какво е нужно, за да бъде животновъдната ни ферма ефективна?
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news