Масово се шири мнението, че заради по-малкото възможности за пари от европрограмите, родните фермери трудно взимат решение за покупка на техника.
 
Изтеглете БЕЗПЛАТНО AgriTech Market 2019
 
Какво е мнението на търговците и фермерите за влиянието на парите от Брюксел върху пазара на селскостопанска техника – това разглеждаме в тази част от специалното издание на Трактор.БГ – AgriTech Market 2019
 
Водещ мотив на стопанствата за обновяване на машинния парк с нова техника е желанието за подобряване на ефективността на работата. Това показват резултатите от специалното проучване на Трактор.БГ. 64,1 процента от респондентите посочват този отговор, а 37,4% от тях твърдят, че причината е липсата на работна ръка.
 
За да улеснят фермерите и все пак да им се даде възможност да купуват машини, защото работата в стопанствата не спира, банките и търговците предлагат различни формули и програми, чрез които земеделците да пазаруват необходимата им техника.
 
 
Логично е и това се и наблюдава от страна на търговците, по-скъпите и по-мощни машина да
бъдат купувани по този начин.
 
„С всяка изминала година, откакто спряха програмите пряко за зърнопроизводство, става по-трудно. Няма лошо, че има стимули за останалите сектори, но балансът стана друг. Ние, зърнопроизводителите, по-трудно имаме достъп до програми заради различните приоритети. Точковият актив само за зърнопроизводство е по- малък.
 
Все по-трудно и по-трудно е да инвестираш в земеделска техника. Разчитаме само и единствено на лизингови компании и банки, а това е нож с две остриета. Факт е, че те са толерантни с нас, подбират лоялните си клиенти и намират начин да предложат добри пакети“, смята Диян Паунов, зърнопроизводител.
 
От своя страна Илия Проданов, зърнопроизводител, посочва, че за него програмите не са необходими. „Едно добре развиващо се стопанство в момента не би трябвало да вижда някакви затруднения да си подновява машинния парк. Няма го това масово купуване по програми, каквото имаше, защото програмата идвала, а проектът не е готов. Купуваше се, каквато машина имало налична“, казва той.
 
 
Даниел Минев, управител на Интерагри, посочва, че голяма част от техниката, която продава компанията, се реализира чрез лизинг. „Това е много удобна схема за разсрочване на плащанията и възможност да се купи техника, която да се изплаща в бъдеще с работа. Такива схеми дават възможност на по-малки земеделци, които нямат свободен ресурс, да купят техника, да придобият такава и да могат да оперират нормално и да изплащат инвестицията разсрочено във времето“, обяснява той.
 
 
От своя страна зърнопроизводителят Ангел Вукодинов посочва: „По принцип колегите доста се поопариха от програмите. Освен това изискванията станаха доста по-сериозни и много колеги, дори с програми, много внимателно купуват техника.
В последно време виждам често нагласата, че предпочитат на етапи, със собствени средства да купуват техника, отколкото да се правят някакви кухи проекти. Иначе банките са много отворени, лизингодателните дружества - също. В момента лихвените нива са доста прилични.
Няма никакъв проблем да се купува техника и без програми. При нужда колегите смело посягат и си обновяват техниката. Само че не се прави ударно с много машини, а една по една“.
 
За подобна тенденция може да се говори и след като погледнем данните от специалното изследване на Трактор.БГ. Според тях 58,6% от фермерите предпочитат да използват собствени средства за финансиране на обновяването на машинния си парк. Все по-голям е
делът и на тези, които купуват техника на лизинг. Най-непопулярни остават кредитите – 21,9%, показват изчисленията.
 
Изтеглете БЕЗПЛАТНО AgriTech Market 2019
 
Елисавета Маркова от Варекс също има отношение по въпроса: „Селското стопанство е силно зависимо от фактори, които не осигуряват спокойствие на работещите в него. Има риск от неблагоприятни климатични условия, от слаба реколта, от ниски изкупни цени, липса на пазар на крайната продукция и много други. Тази несигурност принуждава болшинството фермери да предпочитат покупката на техника на изплащане по различни финансови схеми.
 
Ние сме едни от пионерите в лизинга на селскостопанска техника и натрупаният опит ни помага в значителна степен да консултираме фермерите коя схема е подходяща за тях. Нашият опит показва близо 90% от продажбите, реализирани при условията на различни
форми на разсрочено плащане“.
 
 
Липсата на еврофинансиране нормализира пазара, помага за действащи реални пазарни цени и прецизиране на покупките на фермерите. Такова е мнението на Найден Йосифов от Металагро. Според него тенденцията е фермерите да заложат на по-дългата гаранция, купуване на машини с високо качество и, по възможност, на достъпна цена, което е благоприятно за нашата фирма.
Нуждата от машини в селското стопанство, според Николай Стефчов от Агритоп развива линията на продажбите на лизинг доста успешно.
 
„Определено се затвърди тенденцията към този вид сделки, което според мен ще продължи и след очертаването на рамките на новата ОСП, особено за машини, от които фермерите имат неотложно нужда. Много по-ефективно е за тях самите да внасят месечната вноска за машината, но да я имат и тя да им спестява разход за няколко работници“, смята той.
 
Земеделският производител Радостина Жекова посочва: Имаме право да реинвестираме част от печалбата си за възстановяване на активи. Моето лично мнение е, че това е изключително полезен ход на държавата. Даде ни възможност по някакъв начин да имаме
финансов ресурс, който да инвестираме във възстановяване на техниката“.
 
 
Втората ръка 
 
Не можем да не обърнем внимание на употребяваната техника. През изминалата година 45,2% от стопанствата са обновявали машинния си парк с нова техника. Употребявана техника са купили 51,2% от респондентите на специалното проучване на Трактор.БГ.
Причините за купуването на тези машини са основно заради по-ниската цена, но и заради липсата на финансиране.
 
„Колегите ми предимно купуват машини втора ръка. Голяма част от малките производители не могат да кандидатстват по програмите и затова интересът към машините втора ръка е голям“, посочва малинопроизводителят Божидар Петков. По думите му употребяваната
специализирана техника за сектор „Плодове и зеленчуци“ е силно дефицитна, защото тя се амортизира сравнително по-бавно.
 
Според зърнопроизводителят Радостина Жекова пазарът за тези машини няма да отмре скоро. „Новите цени за трактори и комбайни са изключително високи. Няма нищо общо с цените от преди 5 или 6 години. Цената на една конска сила стана изключително висока. От чисто икономическа гледна точка се питаме дали е необходимо да продадеш старата машина, която ти върши работа и да добавиш една изключително сериозна сума, за да си купиш нова“, коментира тя.
 
В същото време колегата й Илия Проданов е на друго мнение. „За всеки влак си има пътници. Покупка на такъв вид машини правят хора, които не си карат машините. В нашето стопанство машините се управляват от мен и брат ми и си избирам само нова техника. Но има стопанства, в които работната ръка е проблем. Кадрите не са чак толкова професионалисти и се купува техника втора употреба, за да не се търпи голяма загуба. Една нова машина, като я кара човек, който не разбира, може да я потроши. В същото време тези машини са по-здрави от новите – говорим за 10-12-годишните, докато новите са малко по-капризни“, обяснява
зърнопроизводителят.
 
Според Елисавета Маркова от Варекс има и нещо друго: „Търсенето на машини под наем. Ние имаме опит в това отношение и наблюденията ни са, че в повечето случаи клиентите са доволни от работата на машините и проявяват интерес за покупка в края на договора за наем. До момента предлагаме под наем само употребявани машини. Откриваме редица предимства в тази дейност и смятаме да я разширим“.
 
Връщайки се към решаването на проблема с работната ръка, е време да погледнем към една не нова, но все по-набираща сила линия
- дигитализацията. За нея ще поговорим в следващия материал от AgriTech Market 2019.  
 
Материалът е част от специалния проект на Трактор.БГ - Годишен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2019 - Изтеглете БЕЗПЛАТНО