x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Аграрният сектор: Продукция за 8,077 млрд. лв., спад с 2%

Намаляват цените и обемите на производството, падат и доходите в селското стопанство

Аграрният сектор: Продукция за 8,077 млрд. лв., спад с 2%
Автор: Весела Ванева, Фермер.БГ
Селското стопанство у нас завършва трудна година, показва първата оценка на икономическите сметки за сектора на Националния статистически институт (НСИ).
 
 
Крайната продукция по базисни цени от отрасъл „Селско стопанство“ през 2018 г. се оценява на 8,077 млрд. лв., което е с 2% по-малко в сравнение с предходната година. Намалението се дължи на спад в стоковите обеми с 3,1%. 
 
Стойността на продукцията, произведена от растениевъдството, е 5,414 млрд. лв. и отбелязва намаление спрямо 2017 г. с 2,8%. Това понижение е в резултат на спада в обемите с 4,6%. Продукцията в животновъдството е на стойност 1,978 млрд. лв., като запазва равнището, постигнато през 2017 г.
 
В същото време се увеличават разходите на земеделските стопани. Стойността на вложенията за текущо потребление, използвани в сектора през тази година, достига 4,672 млрд. лв., което е с 4,3% повече от предходната година. Ръстът се дължи както на увеличението на обемите с 1,3%, така и на повишението на цените с 3,0%.
 
     Структура на крайната продукция в селското стопанство през 2018 г.
 
Източник: НСИ
 
Брутната добавена стойност, създадена в селското стопанство през тази година, достига 3,405 млрд. лв. и е с 9,5% по-ниска от 2017 г. Това е резултат преди всичко от намалението на обемите с 8,4%, а на следващо място – от понижението на цените - с 1,2% на годишна база.
 
Нетният доход в сектора намалява с 14,8%, което е в резултат на намалените обеми на продукцията и субсидиите в селското стопанство спрямо 2017 г. Нетният предприемачески доход в селското стопанство спада на годишна база с 30,5%, съобщиха още от НСИ.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Ниската държавна помощ отчайва пчеларите
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news