Като домакин на предстоящата Среща на върха във формата 16+1 българската страна ще потърси механизми за улесняване на износа на селскостопански продукти за Китай.
 
 
Седмата Среща на върха на групата 16+1 за сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа ще се състои на 7 юли в НДК, София. За участие в нея пристигат китайският премиер Ли Къцян и държавните ръководители на 16 страни от Централна и Източна Европа.
 
Лидерската среща е озаглавена „Задълбочаване на отвореното и прагматично сътрудничество, съвместно насърчаване на общия просперитет и развитие“. 
 
„България има изключително големи проблеми при износа си в Китай“, каза Лъчезар Динев от Българо-китайска търговско-промишлена палата пред БНР. 
 
По данни на българското Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) страната ни изнася за Китай пресни плодове, вина, храни за животни, маслодайни култури, преработени плодове и зеленчуци, месо, млечни продукти и други.
 
 
„Срещата на върха във формат 16+1 е изключително важна. Това, което ще се случи следващите няколко дни, е крайъгълен камък и ние се надяваме след тази среща да се променят нещата, защото специално между България и Китай нещата не са в най-добро положение“, подчерта Лъчезар Динев.
 
Той припомни, че от миналата година всички продукти, които съдържат розово масло или розова есенция от роза дамасцена, са забранени за внос в Китай. 
 
„Имахме колега, който беше изхвърлен от 300 супермаркета, защото бисквитите, които е продавал, имат есенция от роза дамасцена. Те разрешават само от произведена в Китай роза, което не е честно, най-малкото, защото в момента търговският дефицит между България и Китай ще надхвърли 1,3 млрд. отрицателен баланс за България. Всичко това трябва да се вземе предвид. Трябва да намерим нашата ниша, така че да изменим този баланс, без да засягаме интересите, и да бъде взаимноизгодно. Идеологията на тези срещи е да се обменят мисли и възможности и да се види какви възможности има за развитие“, обясни Лъчезар Динев.
 
От няколко месеца край Пловдив работи Демонстрационен парк за сътрудничество в земеделието във формат 16+1. Центърът се намира в Тракия икономическа зона (ТИЗ), като предлага различни възможности за търговски контакти и договаряне на износ на българска селскостопанска продукция за Китай.