Над 700 компании от 33 държави представиха своите продукти от 22 до 26 февруари в Пловдив по време на 26-тата международна селскостопанска изложба АГРА, Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство „БиоАгра“, „Фудтех“ и 25-тата Международна изложба за лозарство и винарство „Винария“. Сред най-силно представените държави бяха Германия, Гърция и Турция. 
 
 
Според организаторите от  Международния панаир в Пловдив това внушително присъствие на нови участници говори за големия интерес  на бизнеса към мегафорума. 
 
 
Освен агротехниката, която е съществен помощник на земеделските производители, на международното изложение иновации представиха и институтите на Селскостопанската академия.
 
Академията спечели 4 награди в традиционния конкурс за иновации на международната селскостопанска изложба, в който участваха 44 продукти и разработки, на 32 фирми и научни институти. 
 
„Доста добро изложение. Посещаемостта е много висока. Според мен е успешно“, отбеляза впечатленията си за изложението един от посетителите пред камерата на Фермер. БГ. 
 
 
Над 25 процента от изложителите на АГРА са в града под тепетата за първи път. За тях повече разказа доцент  Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. 
 
 „Това са фирми, които досега не са участвали, но са приготвили иновативни продукти, с които претендират да намерят своите клиенти в тази среда. Тъй като земеделието, селскостопанското производство и винопроизводството се намират във възход, а конкурентните състезания изискват компаниите да имат нови иновативни продукти, именно тези компании са носители на подобни иновации и чрез тях те успяват да докажат предимства, да покрият един сегмент, в който постоянно се говори, че има недостиг на работна ръка.
Те предлагат машини и съоръжения, които са високотехнологични и в които човешкият труд е заменен с високоинтелектуален, компютърен. Което означава, че младите хора ще имат интерес“, разказа   доц. Иван Соколов , председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. 
 
По думите му това са основно фирми от България. 
 
 
„И това е радостно, защото тук има много институти, много научни звена, които работят по решенията на тези въпроси“, допълни Соколов и отбеляза, че спрямо миналата година цифрите са във възход. 
 
„Дори има трен. За няколко години от порядъка между 5 и 12 процента увеличение както на площите, така и на фирмите. Има и една друга тенденция, която за мен е малко смущаваща.  Някои фирми се отказват за сметка на други, които увеличават размера на щандовете си. Това означава или че са погълнати, или другите не са успели да се развият. Но това е част от бизнеса и ние не можем да го спрем“, коментира той.  
 
Не липсваха и емоции по време на изложението в Пловдив.  Ден преди да започне панаира от Държавен фонд „Земеделие“ публикуваха индикативен график за директните плащания за кампания 2016.
 
 
Веднага се надигна вълна от недоволство и земеделски производители пристигнаха на панаира, за да се срещнат очи в очи със служебния министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, тъй като той пристигна да открие форума. 
 
Точно там той заяви пред земеделците, че проблемът е административен, а не финансов. 
„Така бяха заложени нещата, че земеделците щяха да получат през юни или юли субсидиите. Проблемът е забавяне на документи и подготвяне на плащанията. Има писма, има документи, които дирекциите трябва да изготвят преди да се платят парите. Без тези документи, плащанията не могат да се извършат в срок. Натиснал съм ги на макс. Това е най-доброто“, обясни министърът. 
 
Това му изказване породи нови недоволства и още на следващия ден земеделски производители потърсиха Фермер.БГ, за да изяснят позицията си. 
Потърпевшите земеделци съобщиха, че им предстои среща с изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков. 
 
 
Веднага след нея стана ясно, че плащанията за сектор "Плодове и зеленчуци" по трите схеми за обвързано подпомагане ще бъдат изплатени между 27 и 31 март. 
 
Иначе 26-тото издание на мегафорума АГРА предостави нови възможности на земеделските производители, търговците и целия бранш. Дори вече има заявки, направени за следващата година, обобщи председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив доцент Иван Соколов.