Изпълнителната агенция за борба с градушките е провела  въздействия върху 111 градоопасни облака, които са преминали над територия от 6 309 303 дка за една седмица, съобщават от Земеделското министерство.

Вследствие на неустойчивост на атмосферата над страната се развиха мощни градови процеси, за които регионалните дирекции в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора са предприели съответните действия за предотвратяване на значими поражения.

На отделни места са регистрирани валежи от град като явление без поражения на селскостопанските култури. Изключение са само пораженията върху  9% от 60 дка в землището на с.Крали Марко, област Пазарджик. На много места градоопасните процеси са придружени с проливни дъждове и ураганни  ветрове. 

Агенцията за борба с градушките защитава 17 млн. дка, от които 12 млн. дка са обработваемите площи. Регионалните дирекции на Агенцията има в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Сливен, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора, се посочва в съобщението на МЗХ.