x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Африканска чума по свинете на 65 км от Германия

Втори случай на АЧС в Белгия

Африканска чума по свинете на 65 км от Германия
Автор: Фермер.БГ
Снимка: pixabay.com

Белгийската федерална агенция по безопасност на хранителните продукти (FASFC) потвърди случай на африканска чума по свинете (АЧС) при два диви глигана около белгийското село Етал, информира pigprogress.net.

Правителството свиква Централен епизоотичен съвет заради чумите

Селото се намира на около 20 км от френската граница и на 20 км от границата с Люксембург. До германската граница има 65 км.

За момента не е ясно как вирусът е попаднал в южната част на Белгия. Най-близкото известно място, където бе регистриран вирусът по дивите глигани, е около Злин в Източна Чехия. Разстоянието до там е 1000 км.

В Белгия и преди е имало случаи на африканска чума по свинете. Става дума за далечната 1985 г.

У нас БАБХ заплаши с глоби до 1000 лв. заради чумата по свинете. Собствениците на обекти, в които се отглеждат свине, подлежат на глоби от 500 до 1000 лв., ако местата не отговарят на изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Българска агенция за безопасност на храните припомни това във връзка с действията за предотвратяване на разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС). При повторно нарушение глобата е от 1000 до 2 000 лева. След като стана ясно, че хиляди прасета в страната се отглеждат в селските дворове, без да са регистрирани, агенцията по храните публикува разяснения за видовете животновъдни обекти и изискванията към тях.
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Нови проби със съмнение за чума по ДПЖ пътуват към Монпелие
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news