Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Едуард Стойчев изрази мнение,че цената на зърното трябвало да бъде по-ниска от миналогодишната, защото в световен мащаб се очаквало да има голямо предлагане.

"Има опити от зърнопроизводители да обясняват как цената на зърното щяла да бъде на миналогодишните нива, нямало да бъде по-скъпа. С това въобще не съм съгласен – цената на зърното в световен мащаб много бързо поевтинява, като в момента за една седмица има 40 % спад надолу. Моите данни са, че тази година в Европа, големите европейски производители, ще произведат до 5 млн. тона повече зърно, отколкото миналата година. Не трябва да забравяме, че тези държави, заради ембаргото, което бяха наложили Русия, Украйна и Казахстан, имат много резерви", бяха неговите думи.

Според Стойчев, сега тези резерви трябвало да бъдат продадени, преди да дойде новата реколта, която ще излезе след няколко седмици, да се освободят силозите. "Смятам, че зърно на пазара ще има в големи количества и не виждам никакъв смисъл и причина наши „специалисти” да ни говорят, че цената трябва да бъде миналогодишната. Според мен трябва да бъде два пъти по-ниска от миналогодишната", каза още той.

По думите му - засега няма котировки, в момента всички изчакват и при борсовата търговия в България никой не предлагал и не купувал зърно. "Има сделки, които ние не може да ги контролираме, защото когато не се извършват на тържища или на борса, няма как да се разбере на каква цена търгуват", каза той.