x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

АБС осъжда спекулациите и предложенията за въвеждане на данък върху селските градини и земи

Въвеждането на данък върху градините и земеделските земи на хората в селата би имало изключително негативен ефект върху развитието на селските райони

АБС осъжда спекулациите и предложенията за въвеждане на данък върху селските градини и земи
Автор: Фермер.БГ

Асоциация на българските села (АБС) категорично осъжда спекулациите и предложенията за въвеждане на данък върху селските градини и земи, тиражирани в медиите и общественото пространство през последните дни.

 

Макар законопроект за изменения засягащи въвеждане на данъчна тежест на малките собственици на земи и градини в селата в Закона за местните данъци и такси да не е внесен официално в Народното събрание, то вече тази информация генерира сериозно напрежение сред населението в селата.

 

Въвеждането на данък върху градините и земеделските земи на хората в селата би имало изключително негативен ефект върху развитието на селските райони на България, а също така ще доведе до сериозна ескалация на социалното напрежение, което е твърде вероятно да се изрази във формата на мащабни протести.

 

Още по темата
Малки земеделски земи и градини да се облагат с данък от 2016 г., предлага МФ
17.09.2015
4

 

"Евентуалното въвеждане на данък върху градините и земята би било вредно и ненужно, дори при минимална данъчна ставка. Общините могат да осигурят повече приходи в бюджетите си ако оптимизират използването на собствените си земи и дейности, отколкото да облагат бедното и поставено във висока степен на социална изолация население в селата.", коментира Борислав Борисов, Председател на Асоциацията на българските села.

 

„Дори само входирането на законопроект за въвеждане на данък върху градините и земята ще акумулира остро напрежение сред фермерите, които са обложени с редица други данъци, включително върху субсидиите и ще окаже силно демотивиращ ефект върху едва съвземащото се през последните години дребно и средно земеделие у нас. Законописците не трябва да забравят, че селскостопанския сектор е изправен пред редица сериозни трудности и предизвикателства, особено по отношение на пазарите и модернизацията на стопанствата, за да му бъде наложена една такава допълнителна данъчна тежест.“, допълни Борисов.

 


"От друга страна администрирането на данък върху градините и земята, би се оказало изключително скъпо и неоправдано, в сравнение с евентуалните приходи, които би донесъл. Ако бъде въведен такъв налог, той би заставил собствениците на малки парцели земя да ги продадат, което ще доведе до още по-голямо окрупняване на земеделието в ръцете на корпоративни структури и ще отдалечи България от перспективният и успешен модел за развитие на фамилно фермерство и биоземеделие в селските райони“, заяви от своя страна Петя Вълчева, Зам.Председател на АБС. Тя допълни, че логика за въвеждане на данък може да има само за изоставени големи парцели, чиито собственици не са отговорни към агроекологичното поддържане на земята в добро състояние.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Малки земеделски земи и градини да се облагат с данък от 2016 г., предлага МФ
 

Кое ще е най-значимо за фермерите през 2019 г.?

news