Много пробойни има в Закона за генетично-модифицираните организми, който предстои да бъде приет на второ четене от народните представители. В тази връзка Инициативният комитет „България - свободна от ГМО” (в който вече се включиха над 40 организации) няма намерение да спира с протестите, докато не се забрани окончателно отглеждането и разпространението на генетично-модифицирани организми на територията на България.

Утре в различни градове на страната за пореден път ще се проведат протести по места. Според информация от комитета ще протестират осем български града - София, Пловдив, Велико Търново, Русе, Плевен, Варна. Протестите вече обхващат и по-малките градове - жителите на Рудозем и Кюстендил също ще изразят категоричната си воля за чиста от ГМО България.

97% от българите смятат, че България трябва да продължи да отстоява, включително и пред Европейския съюз, съществуващите забрани за отглеждане на ГМО на нейна територия, показва изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение. Общо 80% от респондентите са информирани за обсъжданите промени в Закона за ГМО, като 14% следят темата в подробности.

Една пета от респондентите не са информирани за обсъжданите промени – това са преди всичко хора с основно и по-ниско образование, учащи, безработни и жители на селата, сочи още изследването.

На практика съществува консенсус по въпроса за ГМО както в различните социално-демографски групи, така и сред привържениците на различните политически сили, и сред политически пасивните респонденти.

93% от интервюираните одобряват сега действащата забрана в България да се отглеждат генетично модифицирани тютюн, маслодайна роза, лоза, пшеница, плодове и зеленчуци.


София 08,30 ч. – 14,00 ч. - градинката между Народното събрание и СУ „Св. Климент Охридски”;
Пловдив 12,00 ч. – 13,30 ч. - пред Община Пловдив;
Варна 16,45 ч. – на площад  "Независимост";
Велико Търново 12,00 ч. – 13,30 ч. - пред Община Велико Търново;
Русе 17,00 ч – шествие от „Вазата”;
Плевен 11,00 ч. – 12,00 ч. - пред театър „Иван Радоев”;
Рудозем 17,00 ч. – 18,00 ч - пред читалище „Христо Ботев”
Кюстендил 12,00 ч. пред Арката на площад "Велбъжд"