Висок интерес към Програмата за развитие на селските райони след новия прием на проекти от 14 юни, отчете  изпълнителният директор на ДФЗ Калина Илиева. 86 нови заявления са подадени само за седмица.

По информация на Калина Илиева, цитирана от Агенция Фокус най-голям интерес има към Мярка 312 „Подкрепа за създаване на микропредприятия”, която е една от най-атрактивните и разнообразни за инвестиции по ПРСР. По нея се финансират от инвестиции в сухопътен транспорт, водолазно оборудване, през селски туризъм, до изграждане на центрове за рехабилитация и Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Подадените проекти само по тази мярка за изтеклата една седмица са 48 като предвиждат инвестиции основно в изграждане на фотоволтаици и селски туризъм – къщи за гости.

По Мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности”, по която отново се финансират подобни инвестиции, но разработени единствено от земеделски производители, също има подадени проекти – 21 само за изтеклата седмица.

11 проекта са подадени и по Мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности”. Инвестиционните предложения са от общини и държавни горски и ловни стопанства.

Кандидатствалите до момента по новия прием общини по тази мярка са Павел Баня, Созопол, Харманли, Чепеларе и Етрополе – за инвестиции главно във възстановяване на унищожени от пожари горски площи. Кандидати за подобни инвестиции са и държавните горски стопанства в Хисар, Клисура и др.

4 са и подадените проекти по Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, по която се финансират инвестиции за нови предприятия. Подадените проекти предвиждат инвестиции в млекопреработвателния и зърнения сектор.

Две нови инвестиционни предложения има и по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, едното от които предвижда изграждане на млечна овцеферма в село Хайредин, област Враца.