Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

7 стъпки за по-добро хранене на телетата

Новородените трябва да получат коластра възможно най-скоро след раждането

7 стъпки за по-добро хранене на телетата
Автор: Фермер.БГ

Оптималното хранене на телетата е ключова съставка за здравословното им състояние. Първите 3 месеца от живота им са важен период, който определя бъдещото производство на мляко, пише fwi.co.uk.

Млекопроизводителите са натоварени с нови правилан синият език

Ветеринарят Ричард Викърей от Evidence Based Veterinary Consultancy (EBVC) предлага следните 7 стъпки за успешното захранване на новородени юници.

1. Коластрата трябва да бъде предложена:

Бързо: Щом телето се роди и може да вдигне глава. Ако изчакате по-дълго, способността на червата да абсорбира имуноглобулините започва да отслабва и е по-голяма вероятността телето да усвои вредна бактерия, срещу която не е защитено.

Количество: Новороденото теле се нуждае от коластра в размер на 8,5% от собственото си тегло. Например, ако тежи 40 кг, се нуждае от 3,4 литра. Захранването с коластра трябва да се повтори след 6 часа.

Възможно е да намалите количеството (с 2 литра), ако храните телетата с биберон с висококачествена тествана коластра, тъй като абсорбацията на имуноглобулина е подобрена.Качество: Използвате коластромер или рефрактомер, за да тествате предварително качеството на коластрата.

2. Количество на храната

Едноседмичното теле трябва бъде хранено с поне 600 гр. Сухо вещество, като към третата седмица количеството трябва да нарасне до 1 кг.

3. Претегляне

Теглото на телетата трябва редовно да бъде измервано, за да се следи наддаването с по 0,8 кг дневно. Това наблюдение трябва да продължи до навършването на 2-годишна възраст.

4. Хранете с висококачествен млекозаместител

Няма разлика между суроватка и обезмаслено мляко, но по принцип по-качествените сухи вещества, съдържащи по-високо ниво на суров протеин, ще ускорят трупането на мускулна маса.Ако се сблъсквате с проблем като подуването, препоръчително е да се консултирате с ветеринар и да сверите какво е нивото на натрий и сурова пепел в храната.

5. Измервайте теглото на млечното сухо вещество

Измервайте го, за са сте сигурни, че давате на животните оптимално количество и добре разтворено във вода с температура 40 градуса. Ако водата е прекалено гореща, тя ще денатурира протеините. Стремете се да храните телетата с храна с температура 38 градуса.6. Висококачествени пелети за оптимален старт

Снабдете се с висококачествени пелети за новородени. Давайте ги от седмица първа. Добрите смески съдържат рапица, соя и качествени зърнени култури и доволно количество слама.

7. Вода

Осигурявайте на животните прясна и чиста вода.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
4 неща, от които не бива да пестите, когато отглеждате крави
 

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news