Близо 500 животновъди протестираха вчера следобед пред президентството в Букурещ, недоволни от проведените разговори с представителите на министерството на финансите, предаде БТА, позовавайки се на Медиафакс.

Сутринта фермерите протестираха пред министерствата на финансите и на земеделието. Протестиращите заявиха, че правителството не е изплатило нито част от субсидиите в размер на 44 леи (10 евро) за овца и коза, и само 35 на сто от обещаните субсидии за отглеждането на крави, предаде Асошиейтед прес.

Ако субсидиите не бъдат изплатени, животновъдите ще фалират, заявиха представители на фермерската асоциация Агростар.

Протестиращите се опитаха да преминат през полицейския кордон, за да влязат в министерството на финансите, но бяха спрени. Около 500 жандармеристи се намесиха, за да овладеят демонстрантите.

Президентът Траян Бъсеску се срещна вчера следобед с делегация на фермерите, въпреки че държавният глава беше заявил първоначално, че няма да разговаря с тях.

Лидерът на Синдиката на говедовъдите Костел Караш заяви, че синдикалистите ще настояват пред Бъсеску да си получат парите преди президентските избори, които ще се състоят на 22 ноември.

След разговора на фермерите с Бъсеску румънското правителство реши да отпусне по 15 леи на глава дребен рогат добитък като транш от цялата субсидия (44 леи на глава), заявиха източници, цитирани от Медиафакс. За едрия рогат добитък ще бъдат отпуснати по 200 леи.