Директорът на БАБХ Йордан Войнов предупреди, че има опасност от разпространението на вируса от Бургаско към вътрешността на страната – основно в съседните области. Той уточни, че към момента ситуацията е под контрол. Само в община Средец обаче се отглеждат около 50 000 животни, които са близост до последните две огнища и за тях има потенциален риск от зараза. Две са новите огнища на шап в бургаската община Средец – в селата Кирово и село Граничар. 300 от животните там са унищожени или продължават да се унищожават.

Страната ни ще настоява да получи извънредно европейско финансиране за фермерите със свободно отглеждани животни в риск. От ЕК смятат, че варианта с ваксинацията не е удачен, понеже това може да се отрази зле на целия Съюз.

От ЕК не са съгласни да се правят заграждения по границата ни в Турция, каза Войнов. Досега за обезщетения на стопани и мерки за борбата със заразата са дадени 700 000 лв. Наложена е забрана за движение на животните и животински продукти от Бургаско към страната.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!