Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

5 съвета, когато подхранвате царевицата с азот

То е ключово за постигането на максимална реколта

5 съвета, когато подхранвате царевицата с азот
Автор: Фермер.БГ

Ако тази година планирате да съберете щедра реколта царевица, важно е да й осигурите добро подхранване в течение на целия период на вегетация. Един от най-ефикасните начини е като вложите оптимално количество азот като част от системния подход на отглеждане. Това съветва полевият агроном Кен Фери от американското издание Farm Journal, пише propozitsiya.com.

Нови инструменти и приложения в помощ на фермерите

Азотът работи при царевицата, както горивото в транспортното средство. Той й осигурява растеж от поникване до узряване.

Дефицитът на азот във всеки един от стадиите на развитие може да забави или да прекрати развитието, сочи опитът на експерта.Царевицата
, която изпитва дефицит на азот в началото на вегетацията, губи потенциала си за продуктивност. В стадия на съзряване той пък води до влошаване на реколтата, която вече се е формирала, допълва Фери.

Мащабно изследване на университета в щата Айова показва, че царевицата има нужда от най-много азот в периода на максимален растеж, който се наблюдава между 9-ия и 18-ия стадий на същинските листа.

Обемът от азот, формата му и оптималното време за подхранване са различни при всяко стопанство и дори всяка година.

Съвкупността от агрономически практики Фери нарича системен подход, който се разработва с цел минимизиране на рисковете и използване на всички възможности за повишавате на реколтата.Според Фери най-голямо влияние върху усвояването на азота играе околната среда. Този фактор обединява климатични условия, технология на обработка и ротацията на културите. От него зависи графикът на потребяване на азот и съответно на подхранването.

Това на свой ред определя къде да се влага азот, за да бъде той максимално достъпен за царевицата.

Например внасянето на амоняк през есента може да е прост и евтин начин на азотно хранене, но не винаги е правилен, отбелязва Фери. Той съветва фермерите винаги да се замислят как промените в технологията могат да провокират промени в други сфери и назовава 5 неща, които следва да се отчитат при разработването на програма за азотно подхранване:

1/ Оценявайте условията на всяко поле – те имат решаващо значение при съставянето на програма за подхранване. Трябва да знаете как може да се изчерпи азотът на съответната нива – по пътя на отмиването, изпарения и т.н.2/ Определете правилния източник, времето и мястото за подхранване. Този момент е по-важен, отколкото определянето на оптималната норма за внасяне.

3/ Отчитайте балансирането на нивото на азота, което може да произтече от други източници – например в резултат на разпада на препарати и вещества, които са част от торовете (инхибитори на растеж и др.)

4/ Наблюдавайте за появата на признаци на дефицит на азот.

5/ Осъществявайте мониторинг през целия сезон – това е единственият начин за определяне на потребността от азот. Трябва да знаете кога азотът ще се изчерпи.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Сеитбата на царевица в Европа започна
 
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
16.10.2017 | 15600 прочитания
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
Над 60 на сто от отговорилите на анкетата на Фермер.БГ твърдят, че ще се възползват от парите

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news