Отглеждането на горски плодове се характеризира със специфика. Понякога в насажденията се забелязват плодове, които започват да стават твърде дребни. Съществуват няколко обяснение за това, пише yard.hozvo.ru.

http://Комбайн за вишни, лешници и сливи

1/ Изтощаване на почвата

Дори в див вид малината предпочита да расте на най-плодородните почви. Поради това фермерите се стараят да внасят повече животинска тор всяка есен, а през лятото подхранват насажденията с азотни торове.

Това обаче не решава проблема с изтощаването на почвата. Необходимо е малината да бъде преместена на ново място на всеки 8-10 години. По този начин се избягват и някои болести при тази култура.

2/ Гъбични и вирусни заболявания

Ако успявате да се справяте с гъбичките с помощта на пръскане на растенията преди цъфтеж и след събиране на реколтата, то с вирусите не е толкова лесно. Те не се лекуват. Ако плантацията се зарази с къдравост например,  не просто трябва да спасявате реколта, а самия сорт.

Незабавно пресадете младите здрави насаждения на ново място. Дръжте ги далеч от старата плантация. Опитайте се да спрете болестта, като изкопаете болните насаждения от корен и ги пуснете в огъня.

3/ Прекалено плътно насаждане

Ако насадите малините прекалено нагъсто, плодовете стават дребни. Препоръчително е храстите да се намират на не по-малко от 50-60 см разстояние един от друг.

4/ Повредени корени

При неправилно разрохване на почвата или прекалено интензивно пресаждане, е възможно да нараните кореновата система. Корените на малината са разположени доста близо до повърхността на почвата.

5/ Малините обичат водата

Ако веднъж седмично поливате насажденията в топло време, плодовете ще са дребни. Не позволявайте на почвата да пресъхва. Използвайте слама за целта.

Накрая ще споменем, че някои сортове малини на полусянка дават по-големи плодове.