За първи път във финансовата рамка за 2012 г. са предвидени държавни помощи за картофопроизводителите в размер на 5 млн. лв. Стопаните изразиха задоволство от това, че за първи път и те са включени в държавното подпомагане, макар средствата да не са достатъчни.

 

Вчера обаче на проведена среща между браншови организации и представители на Министерството на земеделието и храните, на която е обсъждан и начинът по който ще се разпределят тези средства е станало ясно, че производителите на картофи са изправени пред сериозна спънка за усвояване на тези средства. Тя  идва от поставените изисквания на Европейската комисия, на които трябва да отговарят фермерите, за да получат финансирането осигурено от държавата.

 

Венцислав Каймаканов - Председател на Национална асоциация на картофопроизводителите заяви пред Фермер.БГ, че започва голяма битка да бъде позволено да усвоим националните доплащания за картофопроизводството.

 

 „Спънката е особено голяма и светлина в тунела за момента няма. Европейската комисия поставя пред нас изисквания на които трябва да отговаряме за получаване на това финансиране, които старите страни членки са изпълнили, но за нас при такова късо членство в общността са непосилни. Иска се от нас да сме постигнали определени нива на оборудване с машини и техника, както и изпълняване на строги критерии за опазване на околната среда. Но ние сме още в началото и не може да се изисква от нас да постигнем нивото, което старите членки на ЕС са достигнали с години работа и модернизиране", разясни Каймаканов.

 

Министерството на земеделието и храните все още няма решение, как да се постъпи в тази ситуация и тепърва започва да обсъжда варианти, по които да се работи за получаване на средствата.

 

"Ситуацията е повече от абсурдна", заяви Каймаканов. „Сумата по финансирането е налице, тя е осигурена, но нямаме позволението да я получим и това става, заради действията на митичния Европейски съюз, категоричен е той.

 

Явно пазарът на картофи у нас, колкото и малък да е, се оказва една добра пазарна ниша за производителите на картофи от страните на ЕС. Свидетели сме на изключително силен внос на картофи за консумация и семена от Австрия, Германия, Холандия, които са с ниска себестойност, поради доброто финансиране, което получават производителите от старите страни членки и високото технологично ниво на производство. Това дискриминира картофопроизводителите у нас и ги обрича на една неравностойна битка на пазара.

 

Някой се опитва да запази статуквото и българският картофопроизводител да бъде поставен в ситуация на неконкурентноспособност и да не може да достигне нивото на своите колеги от ЕС, за да произвежда повече, с по-ниска себестойност на своята продукция.

 

С наложените от ЕК дискриминационни изисквания към родното картофопроизводство се обричат на провал и опитите на производителите на тютюн в Родопите да се насочат към алтернативно производство, а именно отглеждането на картофи, което е подходящо за тези райони.

 

Сега е моментът в който ще се види дали МЗХ  ще защити родното производство и ще прояви ли нужните управленски умения, за да получат картофопроизводителите заделените, за първи път  за тях средства.

 

© 2011 fermer.bg

Позоваването на източник : Фермер.БГ е задължително !